Ile chleba w chlebie?
Barwniki, emulgatory, konserwanty, ulepszacze. Kupowane w sklepach pieczywo coraz mniej przypomina prawdziwy chleb. Co piekarze do niego dodają? Okazuje się, że nikt tego nie bada. Coraz bardziej zasadne jest pytanie czy pieczywo, które jemy jest bezpieczne dla naszego zdrowia?
castaneis z- #
- #
- 145
Komentarze (145)
najlepsze
Dzisiejszy wypiek, jeszcze ciepły :)
Kiedyś pamiętam materiał, gdzie producent/robol
Lecytyna.
Produkty:
Wiele produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Bez ograniczeń
Efekty uboczne:
Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych.
Sprawdzamy dalej. E472e
Produkty:
Wiele różnych produktów.
Dopuszczalne dzienne spożycie:
Nie określone
Efekty uboczne:
Brak; substancja jest najpierw trawiona
@castaneis: Bo mąka to chemia. Poważnie. Z samych związków chemicznych się składa, a te z pierwiastków.
I w ogóle, z całej tej chemii najgorszy jest monotlenek diwodoru powstający z ludzkiego mózgu od oglądania telewizji.
@Jandall: w jaki sposób testujecie właściwości mąki przed produkcją i jak decydujecie o ilości dodanego enzymu?
A w każdym Lidlu czy innej
http://www.food-info.net/pl/e/e412.htm
Każde z tych stwierdzeń coś sugeruje, ale żadne nie kłamie, mimo że produkt ma do półtora roku.
@nielubiemielonych: Samo zamrożenie i pieczenie na miejsca pieczywa nie czyni z niego produktu gorszego. Ważny jest skład. W dyskontach masz ten komfort że obok stoisk z pieczywem jest lista a na niej każdy produkt i dokładny skład. Możesz znaleźć i "budżetowe" bułki z betonem i dobrej jakości pieczywo z porządnym składem.
Ciekawe co by powiedziała jakby samej mąki ktoś jej dał do spróbowania.
Powinna też dostać oscara za udawanie głupiej:
klik
A przy drugim to już skisłem niemiłosiernie xD
klik2
klik3
A tutaj
@Ruler: DOKŁADNIE o tym samym pomyślałem jak mówiła. że niesmaczne.