Jedzenie sałaty jest trzykrotnie gorsze dla środowiska niż jedzenie boczku
Analiza wpływu produkcji jedzenia na klimat pokazuje, że w przeliczeniu na kalorie produkcja sałaty jest trzykrotnie gorsza dla środowiska niż produkcja boczku. Gdyby wszyscy przerzucili się na "zdrowsze alternatywy" proponowane przez USDA środowisko miałoby się o wiele gorzej.
kwiatosz z- #
- #
- #
- #
- 33
- Odpowiedz
Komentarze (33)
najlepsze
Większy sens miałoby porównanie boczku do soi albo kukurydzy - ale na wykopie nigdy nie będzie z tego newsa.
Przecież zwierzęta muszą coś jeść - i to jedzenie dla zwierząt też trzeba wyhodować.
Natomiast łagodzące dla produkcji mięsa jest to, że często jako paszę dla zwierząt wykorzystuje się odpady z innych procesów technologicznych - np. z produkcji żywności dla ludzi pozostaje jakiś produkt, który dla człowieka się nie nadaje - (nie wiem - jakieś ciężkostrawne, zawierające celulozę pozostałości) - ale dla krowy jest to świetne pożywienie, bo ma ona kilkukomorowy żołądek przystosowany do
https://www.washingtonpost.com/lifestyle/food/why-salad-is-so-overrated/2015/08/21/ecc03d7a-4677-11e5-8ab4-c73967a143d3_story.html