Chciałem zrobić niespodziankę różowemu, przyjechałem do domu jako pierwszy i odpaliłem patelnie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Sprzedam Wam teraz przepis, który stworzyłem na gorąco, na rozgrzanej patelni, pełna improwizacja. Także przedstawiam sposób przyrządzenia dorsza dla jednej osoby. Jeśli chcecie ugotować danie dla dwóch osób to wszystko pomnóżcie przez dwa. Jak dla trzech to przez trzy pomnóżcie.
Zamiast dorsza miał być łosoś. Na szczęście, znajomy uświadomił mnie, jaki to teraz syf w tej rybie siedzi. Za moich czasów łosoś to była ryba królewska, najdroższa na sklepie, same zdrowie. Teraz to nawet podobno nawet ją sztucznie barwią. No to będzie dorsz.
Będzie nam potrzebne:
• Pomidor
• Połowa średniej papryki
• 300g jogurtu naturalnego, nie żadnego odtłuszczonego, normalnego
• 300g świeżego dorsza. Tutaj trzeba zwrócić jakiej jakości to dorsz, bo z 300g, po odparowaniu wody może się zrobić 100g dorsza.
• Kilka listków bazylii, najlepiej prosto z krzaczka. Możesz kupić taki krzaczek, ale jeśli masz już taki w doniczce przy oknie, to nie musisz.
• Sól, pieprz, papryka w proszku ostra/słodka – w zależności od preferowanego smaku
• Dwie marchewy jak na obrazku. Jeśli nie chcesz się pieprzyć z obieraniem, to zawsze możesz kupić "bio marcheweczki" w opakowaniu, takie fit, ładnie i równo przyrządzone, gotowe od razu do garnka. Ja jednak wolę większość zrobić sam :)
Przystępujemy do działania:
1 Mięso obmyj, posyp solą i pieprzem. Pieprzu daj w zależności od upodobań, mój różowy lubi ostre potrawy, więc sypiąc, nie żałowałem. Najlepiej nie dodawaj więcej przypraw na mięso. Ryba ma smakować rybą, a nie kebab gyrosem. Przyprawy dasz do sosiwa, wtedy ryba będzie smakowała pięknie rybą, a sosiwo zaostrzy ten smak. Ma to wyglądać jak niżej:
2 Mięso niech tak sobie odpoczywawa i nasiąka solą, a Ty zajmij się sosiwem. Do blendera daj jogurt naturalny, poszatkowaną paprykę, pomidora i kilka listków bazylii. Dodaj przypraw, papryki ostrej, soli, pieprzu, możesz coś wsypać wedle upodobań. O tak:
2.a Zblenduj tak troszeczkę, niech jogurt nabierze barw i tyle. Tak, by w sosiwie dało się czuć kawałki warzyw. O tak:
3 I teraz otwórz sobie piwo, bo będziesz musiał poczekać. Wrzuć obraną i pokrojoną marchew do gotującej się wody. Czekaj 8 - 10 minut (marchew na miękko gotuje się 20, ale jeszcze masz robotę do ogarnięcia).
4 Rozgrzej patelnię, daj dwie krople oleju i połóż tam tę piękną rybkę.
5 Z każdej strony piecz maks 3 minuty, najlepiej używaj patelni teflonowej, żeby mięso nie przywierało. Postaraj się też, żeby się nie pokruszyło, tak żeby można było je ładnie podać (hehe). To, czy ryba jest gotowa, poznasz po jednolitej białej barwie mięsa.
6 I teraz podanie: zrób kałużę sosu na talerzu, na to połóż kawał mięsa, obok daj marchewki, pieprznij też jakieś listki dla dekoracji, żeby zakamuflować talerz z ikei.
Standardowo wrzucam swojego testera różnorakich mięs i wiernego druha - Eda
Danie jeszcze w zbliżeniu z wrzosem w tle
Komentarze (8)
najlepsze
BTW, czarny pieprz do ryby? Od kiedy?