@gobi12: to jest straszne zawsze skończę paczkę.. ZAWSZE. btw, na allegrze jest jedna masarnia która robi naszo polsko suszono wołowine. 100g za 18zł, w porównaniu do "markowych" super cena. Zamawiałem i jest super
No nie ,przesadził. Za długo , albo za cienkie paski i mu się kruszy, wołowina ma być lekko krucha, ciągnąca się przy przełamaniu i nie krusząca się. Nie trzeba kupować suszarki do grzybów żeby wsio wyszło, ja używam tego przepisu http://chatkazprzepisami.pl/przepisy-z-chatki/pemmikan-indianskie-suszone-mieso/ , można eksperymentować z innymi rodzajami mięs, łącznie z rybą. Trzba tylko wybierać mięsa najbardziej chude, polędwice, ligawy i piersi. Osobiście reflektuje ligawę wołową,i sarninę. Jeden jest problem z tym mięsem...zawsze
Świetna sprawa, pierwszy raz spróbowałem beef jerky w te wakacje (poczęstował mnie znajomy amerykanin) i zacząłem robić sobie sam bo w sklepach to jest strasznie drogie. Wystarczy kilo wołowiny na zrazy, suszarka do grzybów (podobno w piekarniku też się da ale szkoda prądu) i butelka sosu sojowego. Polecam :)
Komentarze (92)
najlepsze
@RedRed:
btw, na allegrze jest jedna masarnia która robi naszo polsko suszono wołowine.
100g za 18zł, w porównaniu do "markowych" super cena. Zamawiałem i jest super
Polecam stosować sos worcester - fajnie poprawia smak
A mięso mu wyszło trochę za suche, jak skwarki. Beef jerky powinien być trochę miękki.