U cioci na imieninach, czyli największe przysmaki PRL-u
Sałatka jarzynowa, a może zimne nóżki? Co najczęściej Polacy gotowali w okresie PRL-u? Oto lista najpopularniejszych potraw.
jestemsuper z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 255
- Odpowiedz
Sałatka jarzynowa, a może zimne nóżki? Co najczęściej Polacy gotowali w okresie PRL-u? Oto lista najpopularniejszych potraw.
jestemsuper z
Komentarze (255)
najlepsze
jak to? W moim rodzinnym domu robi się na wieczór przed samymi świętami, żeby dotrwał, inaczej wszystko zeżro :)
..A i opieka na córką.
Galaretke miskujesz z serkiem, wtedy nie jest przezroczysta, a brak jej smaku (serka oczywiście, np po serku waniliowym) nie przeszkadza. Wylewasz tak jedną warstwę na naczynie. Drugą, trzecią..w zależności od tego jakiego się używa, aby nie przelać. Na ostatnią dodajesz owoców. Noc w lodówce i voila!
Prawda jest taka, że w każdym domu czymś się różni i ma coś charakterystycznego, co szczególnie niektórzy lubią.
Dla mnie dawanie musztardy i ogórków konserwowych jest nie do przyjęcia. Takie ogórki są zwyczajnie za słodkie, musztarda mi nie pasuje smakowo.
Dla mnie koniecznie majonez kielecki, marchewka pietruszka groszek, ogórki kiszone, reszta rzeczy opcjonalna (ziemniak, jabłko, kukurydza).
A i trochę musztardy też było w niej.
Poza tym pierwsze pięć dań czasami z żoną robimy, szczególnie andruty przekładane masą czekoladową. Tani deser i równie smaczny.
@claudio1: bez kukurydzy i cebuli. Kukurydzy nie lubi mama a bez cebuli dłużej wytrzymuje smakowo