Tak powstają najlepsze na świecie noże kuchenne
Zastanawialiście się kiedyś jak powstają najlepsze i najdroższe noże na świecie? Czegoś takiego na pewno nie kupicie w pobliskim supermarkecie.
lolek_22 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 73
- Odpowiedz
Zastanawialiście się kiedyś jak powstają najlepsze i najdroższe noże na świecie? Czegoś takiego na pewno nie kupicie w pobliskim supermarkecie.
lolek_22 z
Komentarze (73)
najlepsze
O kurde... będę w szoku... jak ja nie cierpię takich tytułów!
To i inne gadanie pod publikę. Takie idealizowanie pracy ręcznej. Oczywiście kucie i hartowanie da nam wysoką twardość stali. Ale jeżeli tą samą twardość uzyskamy nie dzięki kuciu, ale domieszkom, to dla przeciętnego Kowalskiego nie ma absolutnie żadnej różnicy. Ba. Domieszki ,,nierdzewki'' mogą powodować lepszą trybologie, niż w stalach kutych. Oczywiście fajnie jest, jak nóż wchodzi w mięso niemal pod własnym
co sądzisz o tych nożach jako specjalista?
@Trollsky
Pierwsze sekundy drugiej minuty filmu pokazują gotowe do dalszej obróbki tzw. 'pakiety' - po skuciu ich grubość to będzie pewnie 10% obecnej. Potem taki kawał stali można 'złożyć' na pół podwajając
- nikt nie zaprotestował? Wygniatać... to można pryszcze w liceum! To jak c---i.... skowyrne!
Kiedyś mi się nudziło i naostrzyłem wszystkie noże do poziomu cięcia papieru.
Wystarczy kilka rodzajów papieru ściernego i parę minut czasu.
https://photos.google.com/share/AF1QipPZXnmX53AT6VGsahnJy4T3xqMxY1VxKhKBk-pgLSMP9gEQy7hYqzyBCUbBeI8QZg/photo/AF1QipMcKBo7ZJ-EoB1D7S_Rd_88Pa9lM2FPC4uhVVtk?key=bkwyWUFQN3M2SGZqVXRuWWdCLVBrbDY3M0RsSGV3