Zakop za "zmniejsza wchłanianie tłuszczów". Z tego co uczyli mnie na biologii to głownie cukry w krwiobiegu są metabolizowane przez insulinę i odkładane jako tkanka tłuszczowa. W podobny dziennikarski sposób można każdą jadalną rzecz uznać za zdrową.
@Treq: Źródło masz? Przecież cukier jest lepszym źródłem energii - do metabolizowania tłuszczy potrzebujesz energii, do akumulacji - nie. To byłoby marnotrawstwo ze strony organizmu.
Ziemniaki gotowane w wodzie czy pieczone spoko, zdrowe i smaczne. Ziemniaki w formie frytek czy puree gdzie większość to tłuszcz i mleko już nie. Niestety większość ludzi wybiera tą drugą opcje.
IMHO ogólnie należy wywalić z diety przetworzone jedzenie i zamiast tego jeść warzywa, owoce, jakiś nabiał i jajka z dobrego źródła i będzie ok. Z moich obserwacji najtrudniej o dzienne zaspokojenie 1000mg wapnia i 4700 mg potasu (górne zalecane dzienne zapotrzebowanie dla mężczyzn, kiedy to śledziłem, to rzadko kiedy sięgało to takiego poziomu samo z siebie), ale poza tym jest możliwa ogromna różnorodność, więc jeśli tylko trzymamy się prawdziwego jedzenia i dbamy
Ziemniaki są niezdrowe. Mit! Jak juz ktoś zabiera się za taki artykuł, to moglby się zagłębić i przyjrzeć chociażby rodzinie botanicznej ziemniaka - Solanaceae - nie bez powodu, nazwa się wzięła od zawartości solaniny w nich, zatem zle przechowywane, zielone lub kielkujace ziemniaki, bez wycięcia owych miejsc są trujące i moga powodować rozliczne problemy zdrowotne. A co do indeksu glikemicznego, co z tego, ze w zimnym ziemniaku spada 2-krotnie, skoro i tak
zatem zle przechowywane, zielone lub kielkujace ziemniaki, bez wycięcia owych miejsc są trujące i moga powodować rozliczne problemy zdrowotne
@karolinana: ohh wait to tak jak prawie z wszystkim, idąc twoją logiką: jajka są nie zdrowe bo źle przechowywane lub stare mogą doprowadzić do biegunki/salmonelli itd. warzywa też są nie zdrowe bo jak się źle je przechowuje lub jak są młode to mogą nam zaszkodzić ( ͡°͜ʖ͡°
Ziemniaki mogę jeść w każdej formie. Wiadomo - najlepsze są te najmniej zdrowe (jak to z większością produktów bywa), czyli fryty, chipsy (ale tylko domowe), bądź podsmażane na masełku :) Ale gotowanymi posypanymi koperkiem + jajo sadzone, nigdy nie pogardzę!
Komentarze (76)
najlepsze
Jak juz ktoś zabiera się za taki artykuł, to moglby się zagłębić i przyjrzeć chociażby rodzinie botanicznej ziemniaka - Solanaceae - nie bez powodu, nazwa się wzięła od zawartości solaniny w nich, zatem zle przechowywane, zielone lub kielkujace ziemniaki, bez wycięcia owych miejsc są trujące i moga powodować rozliczne problemy zdrowotne. A co do indeksu glikemicznego, co z tego, ze w zimnym ziemniaku spada 2-krotnie, skoro i tak
@karolinana: ohh wait to tak jak prawie z wszystkim, idąc twoją logiką: jajka są nie zdrowe bo źle przechowywane lub stare mogą doprowadzić do biegunki/salmonelli itd. warzywa też są nie zdrowe bo jak się źle je przechowuje lub jak są młode to mogą nam zaszkodzić ( ͡° ͜ʖ ͡°