Witam,
chciałbym wam przekazać przepis na Ragu bolognese jakiego mnie nauczyła babcia mojego kumpla makaroniarza.
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 500g mielonej wieprzowiny
- 200g boczku surowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 marchwki
- 3 średnie cebule
- 0,5 litra mleka
- 0,5 litra wina wytrawnego czerwonego (choć podobno i białe pasuje)
- Przecier pomidorowy (passata), bądź jeśli macie dostęp do pomidorów pelati to z nich zróbcie przecier (ja niestety nie mam).
- świeża bazylia
- czosnek
- masło
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier
- cierpliwość
Boczek, cebulę i seler kroimy w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubej tartce.
Rozgrzewamy oliwę z łyżką masła na patelni, kiedy masło się rozpuści to wrzucamy boczek. Kiedy boczek się zarumieni wrzucamy do patelni cebulę z selerem. Gdy cebula będzie miękka to dorzucamy marchewkę i przez ok. 10 minut smażymy wszystko razem.
Dorzucamy mięsa mielone i staramy się łyżką rozdrobnić, po czym czekamy aż mięso się podsmaży mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso będzie podsmażone dolewamy mleko i czekamy aż się na ogniu zredukuje.
Jak mleko się zredukuje robimy to samo z winem. Po wyparowaniu wina dodajemy passaty pomidorowej, szczyptę soli, cukru oraz zgniecionego czosnku. Dorzucamy odrobinę pieprzu do smaku, kilka porwanych liści bazylii, mieszamy po czym przykrywamy danie zmniejszamy ogień do minimum i zostawiamy na 3-4h (chyba, że ktoś ma szybkowar jak ja to wtedy skracamy ten czas do ok 75 min) mieszając od czasu do czasu by mięso nie przywarło do dna.
Po tym czasie mamy gotowy sos do podania, w razie czego można go jeszcze doprawić przyprawami (np. ostra papryczka pepperoncino).
Propsy dla użytkownika @
gorillaz za pomoc w przygotowaniu tego dania.
W ramach tradycji wrzucam pomocników którzy większość przygotowania przespali:
W ramach #
gzw organizuje również #
rozdajo do którego link znajdziecie
TUTAJ
Komentarze (180)
najlepsze
Ten wykop to taki test? Sprawdzasz, czy ktokolwiek zrobi danie z Twojego przepisu?;)
Bo nie podałeś chyba jednej z najważniejszych rzeczy, a mianowicie: ile potrzeba przecieru pomidorowego (passaty)? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale ragu zacne, ja tam lubię siedzieć pół dnia w kuchni i mieszać sos, ten aromat jest niesamowity
Komentarz usunięty przez moderatora
@Krolowiec: Dobry przepis w #!$%@?, dzieki. Do dzis robilem tylko 'podklad' z warzyw itp, a do tego gotowy Ragu, Twoje o niebo lepiej wyszlo mimo dobrych 2 godzin spedzonych w kuchni.
Bardzo dobry przepis, jeśli ktoś chce dostać raka. Ja tam wolę smażyć na tłuszczach, które służą do smażenia.
PS. I tak umrzesz na raka, jak większość z nas.
I tak będzie się palić, bo nieoczyszczone masło zawiera białka i inne śmieci, które w takiej temperaturze się jarają. A oliwa też nieszczególnie nadaje się do smażenia i jeśli już to tylko rafinowana, nigdy tłoczona na zimno (a założę się, że większość ludzi użyje Extra Virgin).
Pewnie tak, ale ja zamierzam umrzeć na raka płuc od papierosów, a nie na