Polska największym na świecie eksporterem pieczarek
Polska była w ub.r. największym na świecie eksporterem świeżych pieczarek i wysłała za granicę 203,53 tys. ton (wobec 195,38 tys. ton w 2013 r., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Primeur. Łącznie w ubiegłym roku na całym świecie...
Puls_Biznesu z- #
- #
- #
- 106
Komentarze (106)
najlepsze
A pozniej #janueszeekonomii beda sie burzyc ze "jak to eksperty smiom mowic ze mamy nisko wydajnosc pracy skoro zapierdzielam w pieczarkach 10 gdzin dziennie i juz jestesmy swiatowo potego" ...
Komentarz usunięty przez moderatora
A teraz mi powiedzcie - jak to jest, że na zachodzie (co można zobaczyć w przeróżnych programach kulinarnych), grzyby są gotowe do gara prosto z opakowania, w którym zostały kupione. U nas można takie dostać? Przecież z tych co widywałem, wszystkie są uświnione tym na czym rosną (mowa o pieczarkach) i niechby ktoś spróbował je jeść bez upierdliwego obierania.
Może te lepsze - angielskie są myte
myte, obrane i pokrojone pieczarki są droższe bo wymagają większego nakładu pracy, zatem ludzie mają wybór kupić droższe i gotowe albo tańsze nad którymi trzeba trochę popracować.
chociaż nie ma problemu z kupnem już obranych i umytych np. w Almie czy Piotrze i Pawle
Hajduk probowal sprzedawac krojone, ale się wycofal na polskim rynku. czasem tylko widze grzyby do grillowania przygotowane.