W najbliższym czasie planuję zbudowanie wędzarki, postaram się przygotować dla was jakieś materiały i fotorelację. Natomiast przestrzegam przed robieniem czegoś takiego jeśli chcecie cieszyć się zdrowymi wędlinami własnej produkcji, a nie chcecie truć siebie i swoich bliskich. Tymczasem napiszę pokrótce o co chodzi w tym "lepszym" wędzeniu. Tak robili ludzie u moich dziadków na wiele pokoleń wstecz.
1) Palenisko w sporej odległości (2 metry wystarczy) od "budki" z wędlinami. Połączenie polecam w
@stalowyblog: garść uwag: wędzi się dymem, nie temperaturą, zbyt wysoka temperatura w komorze spowoduje że upieczesz zawartość zanim się uwędzi. cegła szamotowa jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego ma rację bytu w palenisku. jesli chodzi o nagrzewanie to ma z grubsza takie same właściwości jak każda inna cegła z wyjątkiem dziurawki. poza tym - komora to nie piekarnik. słyszałeś kiedyś o wędzeniu w beczce? jak twoim zdaniem "nagrzać" taką beczkę jak
@wookey: wiem że tu i ówdzie tak się właśnie wędzi "od zawsze". kiedy budowałem wraz z sąsiadem swoją wędzarnię na szwedzkiej ziemi to większość ludzi się dziwiła "gdzie to palenisko". pod wpływem sąsiada - starszego człowieka - zrobiliśmy wręcz dodatkowe palenisko, właśnie pod komorą. żeby było też "tradycyjnie po szwedzku". on wędził w taki sposób tylko raz, później już tylko korzystał z "mojego" paleniska odsuniętego od komory o jakieś 2,5 metra.
Piec bezpośrednio pod komorą wędzarniczą nie daje szansy na ostygnięcie dymu, mała komora jak na tyle materiału. Niezbyt ciekawy projekt. Moim zdaniem moja wersja lepsza!
@Przygoda: nieciekawy projekt a błędy aż rażą. Tam jest piekarnik z gilem a nie wędzarnia z gilem... Ogromny plus za wykonanie samemu (ładne!) i za opublikowanie. Ale Twoja klasę lepsza. Nie myślałeś o dostawieniu do niej jakiegoś grilla? Dało by się zrobić. A i jeszcze jedno. Całość masz wysoką dosyć, kanał na dym nad ziemią jak rozumiem?
@Fearaneruial: Kanał na dym nad ziemią, skośnie wewnątrz konstrukcji a grill jest, zrobiłem wewnątrz komory wędzarniczej wsuwaną tackę na węgiel i kilka pięter z kątownika na ruszt grilla. @bred_one: Użyłem zwykłej czerwonej cegły szlifowanej trójstronnie, kosztowały 0.80 zł/ sztuka ale nie pamiętam ile ich zmarnowalem. Jeżeli chodzi o to ile kosztuje taka wędzarnia to przestałem liczyc żeby sie nie wkurzać przy 5 tyś. bo projekt cały czas rósł i z
Bardzo fajnie zrealizowany filmik. Mam pewne wątpliwości co do wędzarki, czy komora zlokalizowana wprost nad paleniskiem to aby na pewno dobry pomysł, ale może gość jest zwolennikiem mocnego wędzenia, ma prawo.
Komentarze (78)
najlepsze
( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: comment_VoWIQDbuQ6c5bsCeXW4UI4ff7BQnMMdV.jpg
Pobierzźródło: comment_kBwx8SW2AI8qtuXl1btZhbqwvPJ7PV5Q.jpg
Pobierzźródło: comment_OcvJ4K5zPSNEXVEA0qVEWs2HFxTotWGl.jpg
Pobierz1) Palenisko w sporej odległości (2 metry wystarczy) od "budki" z wędlinami. Połączenie polecam w
poza tym - komora to nie piekarnik. słyszałeś kiedyś o wędzeniu w beczce? jak twoim zdaniem "nagrzać" taką beczkę jak
on wędził w taki sposób tylko raz, później już tylko korzystał z "mojego" paleniska odsuniętego od komory o jakieś 2,5 metra.
Moim zdaniem moja wersja lepsza!
źródło: comment_RvbJZwOkFOOMijXDnhYW4TH4oGwC9QPO.jpg
Pobierz@bred_one: Użyłem zwykłej czerwonej cegły szlifowanej trójstronnie, kosztowały 0.80 zł/ sztuka ale nie pamiętam ile ich zmarnowalem.
Jeżeli chodzi o to ile kosztuje taka wędzarnia to przestałem liczyc żeby sie nie wkurzać przy 5 tyś. bo projekt cały czas rósł i z
źródło: comment_hylmB6lGeExxAvp6UG5Cn5VLig9f7SwL.jpg
Pobierzhttp://grillsandcookers.com/products/campfire-braten
źródło: comment_Jz3qYJt6boIok3HTCfegiSh6BajACD1D.jpg
Pobierz