Bajka! Szkoda, że tak nie umiem. Pytanko - palenisko pod wędzarnią nie powoduje, że temperatura dymu będzie za wysoka? Zawsze myślałem, że musi być rura, żeby trochę schłodzić dym
@stalowyblog: @orzelek76: jest kilka sposobów wędzenia w różnych temperaturach. im wyższa tym krócej przechowujesz. na zimno wędzi się nawet 2 tygodnie po kilka godzin dziennie, wtedy może leżeć kilka miesięcy bez straty na jakości smaku, wprost przeciwnie. poza tym szkodliwe substancje wydzielają się podczas wędzenia, gdy tłuszcz kapie bezpośrednio na żar, więc rura załatwia sprawę ;)
Jeśli ktoś nie wędzi od razu całej świni to wystarczy elektryczna wędzarnia na zrębki. Posiadam i sobie chwalę. Takie coś na filmie to trochę przerost formy nad treścią.
Ja odwaliłem. Miałem troszkę sporych kamieni. Mówię połupię je, dół wybuduje z tych kamieni, zaszaluje, a resztę zrobię z zwykłej cegły lub klinkieru. Murowałem dobry miesiąc kapkę mniejszy grill niż w tym wypadku. Mury idą w pionie tylko z prawej strony są niższe niż z lewej. Gdybym zrobił to z cegły to byłoby prosto zaszalować, a tak muszę się nakombinować z cięciem desek, aby to wszystko wyrównać. Nie mam wkrętarki, muszę wszystko
Tyle niewykorzystanego miejsca ( ͡°ʖ̯͡°) Mógłby tam jeszcze zmieścić piec opalany drewnem, a tak ma niezagospodarowane dwie duże komory po bokach grilla.
Komentarze (78)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Fajna sprawa. Też bym sobie takie coś urządził, gdybym tylko miał ogródek.