Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną - Kuchnia świąteczna, Wielkanoc -...
Pyszne ciasto, doskonałe na Wielkanoc. Warte wypróbowania ! Można je piec nie tylko od święta ...
Lexi5 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 3
Pyszne ciasto, doskonałe na Wielkanoc. Warte wypróbowania ! Można je piec nie tylko od święta ...
Lexi5 z
Komentarze (3)
najlepsze
Polewamy babkę kajmakiem i gotowe. Ciasto zrobione w 5 sekund.
Istotą tego ciasta jest masa kajmakowa i to na jej przygotowanie potrzeba najwięcej czasu i umiejętności. Zwykłą babkę potrafi upiec każdy a tej ważniejszej części przepisu zabrakło.
Tradycyjna: to kilogram cukru na litr mleka
Cukier roztopić na patelni i poczekać aż lekko zbrązowieje, potem do mleka i cały czas mieszając gotować aż nie zacznie gęstnieć, potrzeba na to od 1,5 do 3 godzin w zależności od rodzaju użytego mleka. Nie zostawiać na ogniu bez mieszania bo wykipi albo się przypadli.
Ale istnieje sposób prostszy, kupić mleko słodzone w puszcze, puszkę włożyć