Jest prostszy sposób. Wystarczy odjąć 28 dni od daty "należy spożyć do", która jest na opakowaniu i mamy datę zniesienia jajka.
Warto też wiedzieć, że sklepy sprzedają jajka do 21. dnia od zniesienia, ale od 18. dnia należy je przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza, więc jeśli jajka są wystawione poza chłodnia to niemal na pewno mają mniej niż 2 tygodnie
@przebrzydlak: Wiem, ale informacja chyba przydatna dla tych co kupują w sklepach. A poza tym bez oznaczeń i opisu na opakowaniu można kupić jajka tylko bezpośrednio od rolnika i to takiego co produkuje nie więcej niż 350 szt dziennie. Więc w zasadzie jest jeszcze prościej bo wystarczy się zapytać:)
Prostszy i szybszy sposób bazujący na tym samym mechaniźmie (wysychanie jajka i powietrze w środku), to wziąć jajo do ręki i potrząsnąć nim przy uchu. Świeże jajko nie ma prawa wydać żadnego dźwięku, im starsze, tym wyraźniej będzie "klekotało", naprawdę stare jajka nawet nie tyle klekocą, co wyraźnie chlupoczą w środku.
Komentarze (51)
najlepsze
Warto też wiedzieć, że sklepy sprzedają jajka do 21. dnia od zniesienia, ale od 18. dnia należy je przechowywać w temperaturze 8 stopni Celsjusza, więc jeśli jajka są wystawione poza chłodnia to niemal na pewno mają mniej niż 2 tygodnie
@Jarek_P: Mechaniźm przedni.
#grammarnazi