Historia wędzonki "ze wsi"
Czyli jak się robi wędzonkę na podlaskiej wsi. Od żywej świnki po gotowy wyrób. Bo ostatnio któś opowiadał historię o półzgniłym mięsie...
![Vein](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Vein_lxPqqC2BYl,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 93
- Odpowiedz
Czyli jak się robi wędzonkę na podlaskiej wsi. Od żywej świnki po gotowy wyrób. Bo ostatnio któś opowiadał historię o półzgniłym mięsie...
Komentarze (93)
najlepsze
Kiełbasa przy przerobie 30kg. cena za kg wychodzi 14 zł
Szynka 15 zł
Polędwica łososiowa (wędzona, nie parzona) tu ceny schabu są różne ale można fajny kawał wyrwać za 16-17 zł nieraz.
Kaszanka wychodzi 2.80 - 3 zł za kg
Podane ceny wliczają przyprawy, czosnek, sól, jelita. Nie wliczone zostały koszta
źródło: comment_Rek1SfUe8sVGYLVqBYTTnRrbG0X7TEgF.jpg
PobierzDo ulubionych, aż miło wspomnieć że dziadek/pradziadek też tak robili :> .
Mama opowiadała jak jeszcze za jej życia, jej dziadek (mój pradziadek) po prostu załatwiał małego cielaka i tyle. Sam z rok, dwa pochodował i potem zabijał - a był takim wiejskim rzeźnikiem, nawet toporek sobie odrestaurowałem i zachowałem :) - i taką cięlęcinę to jedli częściej niż teraz. Nawet powiem że nigdy jej
Co do żarcia - za komuny było paradoksalnie dużo lepsze, bo obowiązywały restrykcyjne Polskie Normy, a nie te śmieszne europejskie, wylobbowane przez producentów śmieciowego żarcia.