Tak naprawdę to nóż naostrzyć można wszystkim co twarde i nie polerowane. Ostatnio musiałem korzystać z kubka do ostrzenia noża, a taki łatwiej znaleźć w kuchni niż samochód.
Do stępionego ostrza zupełnie się nie nadaje. Szyba nadaje się na wykończenie ostrza a nie do ostrzenia od zera. No chyba że masz miesiąc na pieprzenie się z nożem.
@gdziemojimbuspiatka: A widzisz w tytule słowo "ostrzyć" czy "podostrzyć". Jasne że szybą da się nieco poprawić sytuację. Ale ostrzeniem to bym tego nie nazwał.
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę. Może jakaś rozsądna ostrzałeczka wpadnie :) Tak ze 150KM, klima i dobre radyjko. Kto wie, kto wie :)
Hm, zawsze myślałem, że noży nie ostrzy się pod ostrze... Ktoś mi powie, czy to karygodny błąd, że ostrzyłem ostrzem "do tyłu" zamiast w kierunku, jak pokazane?
@Dzyszla: Też tak kiedyś ostrzyłem i ostrzona krawędź zawsze była poszarpana, ostrząc jak na filmie, krawędź jest równiejsza i ostrzejsza. Tyle z moich obserwacji ( ͡°͜ʖ͡°)
@Dzyszla: Nie jest to jakiś tragiczny błąd. Uznaje się że w ten sposób powstaje znacznie większy "drut", czyli luźna stal trzymająca się cudem krawędzi.
Ale w praktyce, zwłaszcza gdy ostrzysz noże kiepskiej jakości, a nie z wyjebolitu podwyższonej gęstości, to w ten sposób też naostrzysz.
Znany i przydatny patent, podobnie jak spód talerza. Ale na pewno "najlepszą" ostrzałką bym go nie nazwał. To raczej ostrzałka awaryjna, gdy nie mamy przy sobie odpowiedniego sprzętu. I na bardzo tępy nóż nie zadziała, chyba że mamy przed sobą cały wolny weekend.
Tak na marginesie, to powinno dać do myślenia geniuszom krojącym na talerzach i stalowych blachach. Jeśli szkło może naostrzyć nóż przy pociągnięciu pod odpowiednim kątem, to
Ten patent działa, ale jako końcowy proces ostrzenia. I nie wykonuje się tego w ten sposób. Daje to minimalnie większe dziabnięcie. Nie da się tak naostrzyć od zera.
Odsyłam do programów Raya Mearsa żeby zobaczyć jak to powinno wyglądać.
Hartowana szyba posiada ogromne naprężenia, dlatego rozsypuje się na drobne kawałki, ostrzonym nożem można ją zdestabilizować a potem tylko pozamiatać.
Komentarze (66)
najlepsze
Poza tym patent na prawdę prosty - gdy potrzebujesz naostrzyć nóż wystarczy, że masz pod ręką samochód.
Tu fajnie pokazane jak to robić
Pozdrawiam i wesołych świąt życzę. Może jakaś rozsądna ostrzałeczka wpadnie :) Tak ze 150KM, klima i dobre radyjko. Kto wie, kto wie :)
Ale w praktyce, zwłaszcza gdy ostrzysz noże kiepskiej jakości, a nie z wyjebolitu podwyższonej gęstości, to w ten sposób też naostrzysz.
Znany i przydatny patent, podobnie jak spód talerza. Ale na pewno "najlepszą" ostrzałką bym go nie nazwał. To raczej ostrzałka awaryjna, gdy nie mamy przy sobie odpowiedniego sprzętu. I na bardzo tępy nóż nie zadziała, chyba że mamy przed sobą cały wolny weekend.
Tak na marginesie, to powinno dać do myślenia geniuszom krojącym na talerzach i stalowych blachach. Jeśli szkło może naostrzyć nóż przy pociągnięciu pod odpowiednim kątem, to
Odsyłam do programów Raya Mearsa żeby zobaczyć jak to powinno wyglądać.