Zupa o smaku pierogów ruskich
![Zupa o smaku pierogów ruskich](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_04taTum7R4sPSyrvc3yyGLi27fQ5QhxQ,w300h194.jpg)
Poniżej przedstawiam przepis na Polewkę jurajską, która jest zupą niepozorną, która zachwyca dopiero kiedy się jej spróbuje. W smaku przypomina mi pierogi ruskie. Tak jakby ugotować pierogi, zblendować je i…
![notojacek](https://wykop.pl/cdn/c3397992/notojacek_VShYlLWjvl,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 38
Komentarze (38)
najlepsze
U mnie w domu polewka i prażuchy to 2 sposoby na błyskawiczny i świetny w smaku obiad.
Mój przepis na polewkę:
- duży kubek śmietany
- duży kubek kefiru
- trochę mąki pszennej
- ziemniaki
- masło lub coś masłopodobnego
1. Obieramy i gotujemy ziemniaki
2. Do garnka wlewamy śmietanę i pół kubka kefiru.
3. Gotujemy aż do
1. Gotujemy ziemniaki. Uwaga! Bez soli
2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
3. Do garnka z ziemniakami dosypujemy skrobię ziemniaczaną (lub mąkę) ziemniaczaną i ugniatamy do powstania jednolitej masy. Ilości skrobi niestety dokładnie nie podam, bo to trzeba na czuja dodać. Załóżmy, że do 8 średnich ziemniaków 4 - 5 łyżek skrobii. Ziemniaki mają się zrobić klejące, zwięzłe i takie jakby gumiate, ale nie za bardzo. Ciężko to opisać. Pozostawiamy na chwilę
@kc55: pod warunkiem, że jedzone ze śmietaną. Przez wiele lat byłem święcie przekonany, że to jedyny dopuszczalny sposób konsumpcji ruskich :)
źródło: comment_9Bgmolf9ijCuabNduB65NjjGNyrbdaCk.jpg
Pobierz