Jak pokroić kapustę pekińską
Kapusta w 40 sekund. Pracuję w stołówce studenckiej, gdzie przygotowujemy setki posiłków każdego dnia. Jeśli będzie zainteresowanie wrzucę kolejne how-to z trikami szybkiej obróbki :)
Unterus z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 108
Kapusta w 40 sekund. Pracuję w stołówce studenckiej, gdzie przygotowujemy setki posiłków każdego dnia. Jeśli będzie zainteresowanie wrzucę kolejne how-to z trikami szybkiej obróbki :)
Unterus z
Komentarze (108)
najlepsze
Najpierw na pół, potem wzdłuż, a na końcu w poprzek. Polecam nóż "pikutek" (google) - używam go przy pomidorach - nawet super ostre noże na drugiej 5kg skrzynce wysiadają, ale nie ten ;)
@komandor: Stal jest na tyle dobra, że od półtora roku użytkowania nie musiałem do tej pory jej przeostrzać (tzn. ostrzyć na nowo na osełkach) - na bieżąco prostuję na zwykłym pręcie do ostrzenia noży (no nie do końca zwykłym, z twardej stali - jak pręt będzie z miękkiej to
Co do stali to można do sprowadzić do ogólnikowego stwierdzenia - miękkie stale (niskowęglowe) łatwo się ostrzą (stąd łatwo uzyskać "ostrość brzytwy"), ale też szybko się tępią, stąd przy krojeniu dużych ilości surowca lepiej jest mieć noże z twardej stali (wysokowęglowa), które co prawda potrafią wywołać soczyste słowa przy ostrzeniu, ale nie stępią się