Aromatyczna nalewka wiśniowa
Sezon na wiśnie w pełni, więc zachęcam do zrobienia nalewki wiśniowej, która po przygotowaniu świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory.
Składniki:
2kg wiśni,
1/2 kg cukru,
10-12 goździków,
1/2 laski wanilii,
10-12 ziarenek kardamonu,
10g cynamonu w kawałku,
1l spirytusu.
Drylownica
Słoik/gąsior 5l
Przepis:
- Wiśnie umyć, osączyć i bardzo dokładnie wydrylować.
- Następnie wsypać owoce do słoja/gąsiora sprawdzając przy tym czy nie mają pestek.
W nastawie powinno być jak najmniej pestek, gdyż jest w nich kwas pruski, który może zepsuć smak nalewki.
- Wanilię przekroić w wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki i dodać do wiśni.
- Dodać goździki.
- Dodać lekko rozgnieciony kardamon.
- Dodać połamaną na kawałki korę cynamonu.
- Dodać cukier.
- Całość zalać spirytusem.
- Wymieszać dokładnie poruszając słojem/gąsiorem.
- Szczelnie zamknąć i postawić na co najmniej pół roku w chłodnym pomieszczeniu.
W tym czasie co kilka dni poruszać gąsiorem/słojem. Po jakimś czasie cukier sam się rozpuści.
- Dojrzałą nalewkę przecedzić do butelek. Wiśnie można użyć ponownie do deserów/lodów.
Nalewka jest dość mocna, ale aromatyczna i pije się ją z przyjemnością.
Świetnie rozgrzewa w zimowe, mroźne wieczory, więc za pół roku jak znalazł :)
Na koniec zdjęcie pomocnika ;)
Komentarze (30)
najlepsze
Owoce+cukier=sok
Alkohol + owoce z cukrem = wypychanie cukru z owoców i pochłanianie alkoholu.
Potem zlewamy ciecz i zasypujemy cukrem. Owoce chłoną cukier i oddają alko. Znowu zlewamy i mieszamy z tym pierwszym zlewem. Znowu zalewamy alko, potem cukier. Po dwóch fazach owoc
To co robisz, ciężko nazwać jakoś tak żeby było chwytliwe. Chociaż może "alkoholizuj z Wykopem" by pasowało :)
A kiedy będziesz to destylował?