Zamiłowania do burgerów nie wynieśliśmy z domu, ale zachęceni kolejnymi śmiałymi GzW, postanowiliśmy podzielić się z Wami naszym najnowszym odkryciem - Ramenburgerem. Ramen nie tylko na cześć Latającego Potwora Spaghetti, ale przede wszystkim z uwagi na zastosowany składnik - makaron (jap. 'ramen' - danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników) zamiast standardowej bułki.
Czego Wam potrzeba do zrobienia burgera? (na zdjęciu jest więcej składników niż w przepisie)
1 azjatycka zupa instant (makaron + przyprawy)
100g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego (najlepiej wybrane partie mięsa zmielone na zamówienie)
2 jaja kurze
1 plasterek ulubionego sera
szczypiorek (ew. dodatkowe świeże zioła)
świeża ostra papryka (może być też zwykła)
pieprz i sól do smaku
neutralny w smaku olej do smażenia
ulubione sosy (najprostszym rozwiązaniem może by ketchup.)
1 łyżeczka sosu sojowego (choć obejdzie się bez)
Jeśli chcecie spróbować ambitniejszej wersji z trudniej dostępnymi składnikami, zapraszamy tutaj:
Pełny przepis z fotorelacją
Roztrzepujemy jedno z dwóch jajek
Gotujemy makaron ok. 2 minuty
Makaron po odcedzeniu mieszamy z rozbełtanym jajkiem
Makaron po wymieszaniu przekładamy do miseczek wyłożonych plastikową folią spożywczą - zawijamy folie i dociskamy z góry. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Mięso mieszamy z przyprawami z zupki i posiekanym szczypiorkiem
Kształtujemy kotlety (mięsa wystarczy na dwa kotlety)
Kotlety podsmażamy z obu stron
Obsmażamy ukształtowane "bułki", które powinny pół godziny leżakować w lodówce
Dodajemy kolejne warstwy składników
Smażymy jedno jajko sadzone
Układamy kolejną warstwę
SMACZNEGO!
Jeden z wariantów tego przepisu znajdziecie tu:
Więcej nietypowych przepisów znajdziecie na
Pyzie :)
Nie mogło zabraknąć zwierzaków...
Komentarze (116)
najlepsze
Gotuj z Wykopem to własne, wykopowiczów przepisy a nie reklamy serwisów kulinarnych.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora