@Lukas77986: Pamiętam fajny cytat z Rambo, jak siedzi z Azjatką, ona mu pokazuje jakiś amulet, który przynosi jej szczęście. I pyta go, co jemu przynosi szczęście, na co Rambo odpowiada
Phhi, nie jest tak ostry jak kosa Śmierci w Kosiarzu Terrego Pratchett. Śmierć ją ostrzył na świetle wchodzącego słońca, a była tak ostra, że mogła nawet kroić bezcielesne duchy.
No dobra, ale co w tym nożu jest niezwykłego? Tzn. rozumiem, że dobrze naostrzony, ale osobisty wykopowicz po naostrzeniu noża też tnie nim gazetę, więc o co chodzi?
Na ostrzałkach się nie znam, ale nie lepiej to naostrzyć na ostrzałkach o różnej gradacji, a nie jakimś uniwersalnym czymś? I nie jest to aby tak, że ostrząc pod byle jakim kątem, co pan zresztą robi na filmiku, może równie dobrze stępić nóż?
@yogin44: wydaje mi się, że nie tylko. Pan ma jakąś beznadziejną uniwersalną ostrzałkę i nie trzyma nawet odpowiedniego kąta, a z tego, co mi facet pokazywał, to ma to ogromne znaczenie.
@rzep: Ale miękką stalą, nawet naostrzoną, przetniesz papier 5x i już się stępi. Twarda, porządna stal, będzie ostra przez dużo dłuższy czas - głównie o to chyba chodzi.
@szumek: Dokładnie, ten Pan prezentuje możliwości swoich ostrzałek na targach dla myśliwych. Do powiązanych dodaję stronę na której można zobaczyć inny jego filmik.
Do podobnego stopnia można naostrzyć kawałek blaszki z puszki po piwie. Sztuką jest zrobienie noża który na długo pozostanie tak ostry. Może najlepiej będzie jak w temacie wypowie się @Trollsky
Nie chodzi o nóż. Facet promuje swoje mini ostrzałki które widać w tle. Chodzi o to ze są zrobione z bardzo twardego metalu który zdziera ostrze noża. Mamy wtedy tak ostry nóż który szybciej się niszczy. Podobne pokazy widuje na bazarku.
co za poj##!ny opis. znowu. od kogos kto nie ma o niczym pojecia. najostrzejszy noz na swiecie? skad ten k%%$a pomysl? poprostu dobrze naostrzony, to nic nadzwyczajnego
Bez sensu bo bardzo ostry nóż oznacza bardzo cienkie ostrze (szpiczaste do granic możliwości), które przy próbie ukrojenia czegoś twardszego niż karta papieru (tektura chociażby, karton, drewno) zostanie momentalnie stępione. Bardzo ostre ostrze musi być bardzo twarde by nie uległo od razu stępieniu ale wtedy będzie bardzo kruche. Ostrość i trwałość nie idą w parze.
Można teraz też pomyśleć o igle do mirkoskopii sił elektronowych, która to unosi się nad innym atomami
@omnia: Pisałem o Morze, bo ma cienkie ostrze ze szlifem na zero, i hartowana nie jest może jakoś strasznie wysoko ale i tak wyżej niż przeciętny kuchenniak, więc wg rozumowania ostre = kruszy się powinna się od strugania zapałki niszczyć, a spokojnie nią przecież batonować można.
Mam 2 noże z D2, też się Benchmade zaklina że do 62 HRC wyciągają i spokojnie można robić z nich brzytwę, jak do normalnej pracy
@trzeci: trzeba sporo wprawy i trzymania kąta. Przy czym tak piekielna ostrosc szybko zanika, duzo wazniejsza dla mnie jest "ostrosc robocza" czyli przydatna w codziennym uzytkowaniu
Zaskakuje mnie, że tyle komentarzy się pojawiło a nikt jeszcze nie napisał, że nie ma w tym nagraniu nic nie zwykłego.
KAŻDY NÓŻ DA SIĘ TAK NAOSTRZYĆ. Cięcie papieru w ten sposób to żaden problem. Serio.
W załącznym filmie od 41:40 jest cięcie, które wykonać dużo trudniej od przecięcia papieru w sposób zaprezentowany wyżej a to jeszcze nie jest szczyt osiągnięć w ostrzeniu ;)
Wykop brzmi tak jakby sprawdzono wszystkie noże, a ten był najostrzejszy. A może jest klasa chińskich noży garażowych, które tną atomy na kwarki :C?
no nieważne. Na pewno jest to lepszy nóż niż bazarowy bagnet ak-47 przy którym nawet kawałek kija jest ostrzejszy. Zresztą nóż to kwestia naostrzenia odpowiednią gramaturą i stopu.
Byle nożyk introligatorski też tak potrafi (taki z odłamywanym ostrzem, zwany czasem też nożykiem do tapet). A ostrza do tych nożyków kosztują może ze 20gr za sztukę
A jak komuś się kształt nie podoba po podobnie tną też ostrza do skalpela jakie można kupić aptece.
Komentarze (151)
najlepsze
-Myślę, że to:
http://www.youtube.com/watch?v=nC6E3j8ddS8
ps to prawda
Na ostrzałkach się nie znam, ale nie lepiej to naostrzyć na ostrzałkach o różnej gradacji, a nie jakimś uniwersalnym czymś? I nie jest to aby tak, że ostrząc pod byle jakim kątem, co pan zresztą robi na filmiku, może równie dobrze stępić nóż?
PS. http://sjp.pl/a+nuż
Komentarz usunięty przez moderatora
Można teraz też pomyśleć o igle do mirkoskopii sił elektronowych, która to unosi się nad innym atomami
Mam 2 noże z D2, też się Benchmade zaklina że do 62 HRC wyciągają i spokojnie można robić z nich brzytwę, jak do normalnej pracy
@trzeci: Twarda stal dłużej "trzyma" ostrość, ale jej naostrzenie jest znacznie bardziej czasochłonne.
KAŻDY NÓŻ DA SIĘ TAK NAOSTRZYĆ. Cięcie papieru w ten sposób to żaden problem. Serio.
W załącznym filmie od 41:40 jest cięcie, które wykonać dużo trudniej od przecięcia papieru w sposób zaprezentowany wyżej a to jeszcze nie jest szczyt osiągnięć w ostrzeniu ;)
Przeczytaj jeszcze raz komentarze wobec tego.
no nieważne. Na pewno jest to lepszy nóż niż bazarowy bagnet ak-47 przy którym nawet kawałek kija jest ostrzejszy. Zresztą nóż to kwestia naostrzenia odpowiednią gramaturą i stopu.
A jak komuś się kształt nie podoba po podobnie tną też ostrza do skalpela jakie można kupić aptece.