Konserwa mięsna z mięsa. Receptura, wykonanie i kosztorys.
Receptura i opis wykonania prostej, smacznej oraz taniej konserwy / smarowidła do chleba. Chyba tak kiedyś smakowała konserwa Turystyczna.
Luczexx z- #
- #
- 86
Receptura i opis wykonania prostej, smacznej oraz taniej konserwy / smarowidła do chleba. Chyba tak kiedyś smakowała konserwa Turystyczna.
Luczexx z
Komentarze (86)
najlepsze
Z punktu widzenia zagrożenia zdrowia i życia konserwy wyrabiane w warunkach domowych to jedne z najbardziej niebezpiecznych produktów głównie dlatego, że częściowo beztlenowe warunki obróbki produktów niesterylizowanych/niepasteryzowanych mogą prowadzić do namnażania się bakterii Clostridium tetani - laseczek tężca i Clostridium botulinum - laseczek kwasu kiełbasianego. Obie wytwarzają neurotoksynę powodującą porażenie mięśni.
W razie zakażenia istnieje bardzo znaczne ryzyko zgonu w mechanizmie postępującego porażenia wielomięśniowego.
Pamiętam
@Razis:
dziękuję za duży wkład merytoryczny w dyskusje, tytułując przepis mianem konserwy, użyłem tego trochę metaforycznie, nawiązując bardziej do smaku i wyglądu potrawy. faktem jest natomiast to, że w przeciwieństwie do warzyw, które prosto się konserwuje, z mięsem sprawa jest bardziej skomplikowana. konserwy mięsne są bardziej narażone na zagrożenia biologiczne (bakterie), chemiczne (toksyny) i fizyczne (proces jełczenia tłuszczy). nie przeprowadziłem badań laboratoryjnych, dlatego nie wiem jaka jest data przydatności
Podobnie sprawa ma się z kotami, gryzoniami i innymi zwierzakami.
Tak mi się jakoś skojarzyło ;)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fe8DLOsu6fM#t=3