Witam!
Chciałem Wam dzisiaj zaproponować przepis na bardzo smaczne i sycące danie, które jest całkiem tanie, a co najważniejsze łatwe w wykonaniu. Całość zajęła mi około 50min.
Jest to szwedzka, bardzo popularna potrawa Pyttipana.
Wikipedia
Ja zrobiłem wersję najprostszą i jedną z najtańszych.
Danie jest o tyle fajne, że można je łatwo zmodyfikować używając zamiast kiełbasy np. mięsa jakie zostało nam z obiadu, parówek czy nawet na bogatości wołowiny. Zamiast cebuli można dodać też pora.
Podawać można z jajkiem sadzonym i burakami
Składniki:
Nie będę podawał gramatury, ponieważ najlepiej jak sami sobie dobierzemy ilości, w zależności od tego co bardziej lubimy, chociaż należy zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzić w jedną lub drugą stronę ;)
-ziemniaki
-CEBULA
-kiełbasa
-przyprawa do ziemniaków
-majeranek
-tłuszcz do smażenia
-jaja (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (nie większą niż 0,5cm). Ważne jest żeby kostki były mniej tej samej wielkości. Płuczemy, i gotujemy w posolonej wodzie, około 10min od zagotowania. Ziemniaki muszą być PRAWIE ugotowane, nawet lekko niedogotowane. Nie mogą się rozpadać.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w kostkę kiełbasę.
A następnie podsmażamy ją dość porządnie na oleju
W czasie kiedy kiełbaska się smaży, ziemniaki gotują bierzemy się za cebulę, królową polskich stołów. Obieramy i kroimy tak ja wszystko w kostkę. Nie musi być bardzo cienko.
Kiedy kiełbasa jest już podsmażona, dodajemy cebulę i smażymy dalej na średnim ogniu, dopóki nie zmięknie.
Pamiętajcie o tym żeby nie rozgotować ziemniaków, bo zrobi się ciapa!
Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do naszej kiełbaski z cebulką i dość długo smażymy, najpierw na średnim ogniu żeby ziemniaki "doszły" a następnie podkręcamy ogień, często mieszamy, żeby trochę wszystko zrumienić.
Trochę bardziej niż na zdjęciu ;)
Jako dodatek do potrawy usmażyć można jajka sadzone, jeśli się skusicie, przy tym punkcie jest dobry czas by zacząć ;)
Moje jajka ;)
Teraz czas na doprawianie. Ja poszedłem na łatwiznę i użyłem przyprawy do ziemniaków i majeranku. Ja tam przyprawy nie żałowałem, razem sypnąłem około 2 łyżeczek, ale pamiętajcie, że lepiej dać mniej i dosypać później niż przesadzić ;) Przyprawa oprócz smaku, nadała też potrawie bardzo fajny kolor.
Bardzo dobry do Pyttipany jest sos worcestershire. Ja niestety nie miałem, jednak jeśli macie pod ręką to śmiało dodajcie ;)
Ze składników, które są na zdjęciu wyszły mi 2 całkiem spore porcję ;)
Jeśli macie jakieś zastrzeżenia / uwagi to nie krępujcie się, przyjmę słowa krytyki :)
Smacznego!
DownmiaN
Komentarze (100)
najlepsze
EDIT: Ważne jest też to, że nie musiałem wychodzić do sklepu po składniki :D
ale odkrywczy przepis. Chyba targetem jest gimnazjalista dla ktorego szczytem bylo dodanie mleka do platkow?
Jescze mogleś dać super porade, ze mozesz usmazyc ziemniaki, ktore na wczorajszy obiad nie wykorzystales...
Pyttipanna oznacza dokuadnie
Pytt - Kawaleczki, cos malego
Panna - Patelnia (rowniez czolo w innym znaczeniu)
Czyli dokuadnie "Kawaleczki na patelni" :)
co się nie robi dla rankingu?
@robertoson: Taaa, cwaniaczek se podbija ranking ziemniakami, przyprawą do nich, majerankiem i opcjonalnymi jajkami!