W związku z dużą ilością plusików zdobytych na mikro za obrazek zrobionego przez mnie tortu z bajkowym kucykiem chciałabym się podzielić tajemną wiedzą na temat tworzenia tego typu tortów.
Wykonanie tortu dzielimy na 4 kroki:
I Masa cukrowa
II Biszkopt
III Krem maślany
IV Dekoracja
KROK I Masa cukrowa
Składniki:
800 g przesianego cukru pudru
50 g glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
3 łyżeczki Planty
2 łyżeczki aromatu (wg upodobań)
Gliceryna spożywcza (opcjonalnie – bardzo ułatwia pracę)
Narzędzia:
Zestaw do kąpieli wodnej
Folia do żywności
Odrobina oleju
2 silne ręce (najlepiej męskie)
3-4 godziny wolnego czasu
Przygotowanie:
Zalewamy żelatynę wodą i mieszamy.
Czekamy 5 minut aż napęcznieje
Wstawiamy miseczkę na kąpiel wodną, mieszamy żelatynę do całkowitego rozpuszczenia się. Proszę się nie denerwować jeśli roztwór zacznie się pienić – tak ma być.
Następnie dodajemy po kolei : Plantę i aromat.
Po dokładnym rozmieszaniu dodajemy glukozę – znowu mieszamy. Całość ma teraz półpłynną konsystencję.
Na blat wysypujemy ok. połowę cukru i wylewamy zawartość miseczki (ciepłą) – łączymy składniki łyżką.
Następnie stopniowo dodajemy resztę cukru – wyrabiamy wszystko jak ciasto. Trwa to bardzo długo, dla wątłych kobiet polecam zatrudnić mężczyznę.
Jeśli posiadamy glicerynę spożywczą pod koniec ugniatania możemy dodać łyżeczkę lub dwie – masa stanie się bardziej elastyczna, mniej rwąca.
Jeśli masa jest za miękka – dodajemy cukru, jeśli za twarda – Planty lub gliceryny.
Gotowa masa:
Folię smarujemy olejem, zawijamy w nią masę i do lodówki, niech czeka na swoja kolej.
KROK II Biszkopt
Składniki:
5 dużych jajek
5 pełnych łyżek mąki pszennej (ok. 105 g)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki kakao (lub więcej wg upodobań)
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
Narzędzia:
Mikser
Tortownica
Papier do pieczenia - wycięta podstawa (koło) i kilka pasów na obrzeża
Piekarnik
Mąkę i kakao proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno
Cały czas miksując dodajemy cukier, następnie żółtka.
Na koniec stopniowo wsypujemy składniki suche do białek bardzo delikatnie mieszając wszystko łyżką w jedną! stronę.
Wylewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem.
Pieczemy w 170 stopniach ok 35-45 minut "do suchego patyczka".
Całą czynność powtarzamy aby uzyskać drugi biszkopt - tort musi być wysoki. Jeśli posiadacie inne, sprawdzone przepisy na biszkopt - śmiało ich używajcie, ważne aby był smaczny.
KROK III Krem maślany
Jeżeli robicie tort z użyciem masy cukrowej, to nie możecie użyć do jej styczności innego kremu niż ten podany przeze mnie lub inny z przepisu na "icing", ponieważ masa się roztopi lub zacznie rwać. Jeśli bardzo chcecie przełożyć biszkopt innym kremem niż mój podany to nie ma problemu, ważne abyście dobrze zabezpieczyli boki biszkoptu przez dotykiem kremu ze środka z masą cukrową.
Składniki:
1 kostka Planty
1 kostka masła
Kakao (wg upodobań)
Ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)
8 szklanek przesianego cukru pudru
6-8 łyżek mleka
Plantę i masło wrzucamy do miski, wkładamy na pół minuty do mikrofalówki w celu zmiękczenia, następnie miksujemy na gładką masę.
Po kolei miksując i nie spiesząc się dodajemy: kakao, ekstrakt, 4 szklanki cukru, mleko, reszta cukru. Jeśli wydaje się Wam, że krem jest za rzadki/ zbyt gęsty, to dodajcie cukru/mleka. Efekt ma być taki:
KROK IV Dekoracja
Najfajniejszy i najtrudniejszy ze wszystkich. Ograniczać Was może tylko własna kreatywność.
Ja do mojej koncepcji potrzebowałam:
Perełki srebrne (do kupienia w każdym sklepie)
Barwniki spożywcze (fioletowy i srebrny)
Klej spożywczy (sprawdza się też lukier)
Wstążka fioletowa
Wykałaczki
Wałek
Wykrawaczki do lukru z tłoczkami (motylki i kwiatki)
Packa do wygładzania ciasta
Szpatułka do formowania masy cukrowej
Kartka ze wzorem w rąby (zrobiłam sama)
Kartki zgięte w "szyny"
Kieliszki
Szpilka
Zaczynamy od położenia pierwszego biszkoptu i obsmarowania go kremem.
Na niego nakładamy
równo drugi biszkopt.
I smarujemy wszystko ponownie kremem. Efekt - tort musi być równy ze wszystkich stron - stale go obracajcie.
Z lodówki wyciągamy masę, odwijamy z folii i wsadzamy na kilka sekund do mikrofalówki. Następnie rozgniatamy ją dłońmi - odzyska elastyczność po około 15 minutach, ciepło rąk zrobi swoje. Jeżeli są duże problemy z elastycznością masy, można użyć kilku kropel gliceryny spożywczej.
Po ponownym uelastycznieniu, formujemy z masy kulkę i rozwałkowujemy na taką powierzchnię, aby oblekła cały tort. Przy wałkowaniu nie zapominamy o cukrze pudrowym, aby masa nie przykleiła się do blatu.
Rozwałkowaną masę kładziemy na tort.
I najtrudniejsza część - powoli, po troszeczku naciągamy masę z boków tortu aż do dołu. Na koniec odcinamy pozostałą część masy. Tutaj możecie zobaczyć dokładnie jak trzeba to zrobić:
//www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A
Kiedy już mamy gotowy tort pokryty białą masa cukrową, należy przytknąć kartkę w rąby na wierzch tortu i szpilką zrobić dziurki na torcie w miejscach łączeń - tak powstanie szachownica. Następnie szpatułką łączymy wszystkie punkty modelując równocześnie wgłębienia na perełki. Każdą z nich należy przykleić klejem spożywczym na swoje miejsce.
Motylki/kwiatki powstają poprzez wycięcie z rozwałkowanej ponownie masy cukrowej (pozostałej z odciętych resztek z tortu). Aby nadać kształt latającym motylkom należy włożyć je w prowizoryczne szyny z kartek. Kwiatki są półokrągłe dzięki włożeniu ich na dno kieliszków (można użyć do tego także opakowania po toffifee). Kiedy ozdoby stwardnieją (po kilku godzinach) nakłada się na nie suchy barwnik i przykłada stroną pomalowaną na kilka sekund do pary unoszącej się z czajnika. Do środka kwiatków można przykleić perełki.
Każda ozdobę z cukru należy przybić do boku tortu połową wykałaczki (można je też przykleić, ale musiałam udekorować tort szybko więc zdecydowałam się na wykałaczki). Można także pomalować tort na srebrno (w tym celu barwnik trzeba pomieszać z małą ilością wody - powstanie farbka). Na koniec obwiązałam tort wstążką, którą spięłam z tyłu szpilką.
Et voila!
Smacznego ;)
Komentarze (18)
najlepsze
50 g glukozy
Trip jak po garnku kawy :)
jest słodki, po spadku cukrowej fazy można dostać depresji
Komentarz usunięty przez moderatora
Tort ładny ale w środku bomba margarynowo- masłowa.
btw nie bylo uprzedzenia ze w przepisie wystepuje lokowanie produktow...
Składniki:
1 kostka Planty
1 kostka masła
Tuczące :)
btw czy można kupić masę cukrową gotową na alledrogo chyba kiedyś była.