Świetny przepis na coś słodkiego, kiedy człowiek krząta się po mieszkaniu, szukając czegoś fajnego na ząb, otwierając co chwilę lodówkę, a tu nic nie ma. Kawałek masła i mąki zawsze się znajdzie, więc może uratować w takiej sytuacji :) Na pewno wypróbuję.
Kiedyś zrobiłam podobny przepis, jednak wyszły dość twarde. Warto zostawić masę na godzinę, dwie w lodówce przed pieczeniem - są potem tak kruchutkie, że palce lizać. :)
@Wrzoskoowna: Mi wychodziły do tej pory zawsze kruche i miękkie, ale spróbuję następnym razem z lodówką:)
Jeśli natomiast miałabym wymienć jakąś ich wadę to one są naprawdę maślane, a chyba nie każdemu taki smak może podchodzić. Ja m. in. dlatego zawsze coś do nich dorzucam - żeby tę "maślaność" jakoś ożywić.
Komentarze (83)
najlepsze
good for you - przepis bomba :)
szczerze mówiąc nawet nie wiem czym się różnia :D
Jak to dobrze siedzieć na wykopie i zostać oświeconym ;p
Ciastka maślane maja to do siebie ze nie twardnieją.
Jeśli natomiast miałabym wymienć jakąś ich wadę to one są naprawdę maślane, a chyba nie każdemu taki smak może podchodzić. Ja m. in. dlatego zawsze coś do nich dorzucam - żeby tę "maślaność" jakoś ożywić.
@Mari_anna: masz może przepisy na inne proste wypieki?
@insu:
Odpowiednik tych ciasteczek wśród ciast (proste, szybkie, tanie) to chyba coś takiego:
5 składników, około 10 minut robienia, około 50 minut pieczenia, podłużna blacha ("keksówka")
- 4 jaja
-1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie kilka kropel aromatu
Jaja plus cukier - miksujemy.
Dodajemy do tego olej - miksujemy.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia porcjami i