Zupy robię dość rzadko, ale jak już mnie najdzie, staram się gotować za każdym razem coś nowego. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem z pieczonej papryki, która okazała się po prostu rewelacyjna :]
Co będziemy potrzebować?
- 3 czerwone papryki;
- 1 l bulionu (ja użyłam wołowego, świetnie sprawdzi się też warzywny albo z kury);
- 3 pomidory;
- łyżka koncentratu pomidorowego;
- papryczka chili;
- jedna cebula;
- ocet balsamiczny;
- śmietana 12% lub 18%;
- kilka ząbków czosnku;
- świeży tymianek;
- liść laurowy
- pieprz, sól
Na początek zajmijmy się upieczeniem naszej papryki. Wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy na pół, układamy na blaszce skórką do góry. Paprykę solimy, kropimy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. W połowie pieczenia dodajemy kilka ząbków czosnku (w łupinach).
Aby zdjąć łatwo skórę z papryki, po pieczeniu należy umieścić ją w folii aluminiowej lub worku foliowym (szczelnie zamkniętą) i pozostawić do ostudzenia. Wtedy skóra powinna zejść bez problemu.
Cebulę siekamy drobno i szklimy ją na maśle. Następnie, wraz z cebulą, podsmażamy łyżkę koncentratu pomidorowego i dodajemy resztę składników - pomidory (sparzone, bez skóry), paprykę, upieczony czosnek (bez skórki), liść laurowy, posiekaną papryczkę chili, kilka gałązek tymianku.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i tymianek i blendujemy całość na gładką masę. Doprawiamy zupę octem balsamicznym, pieprzem i solą.
Polecam również doprawienie zupy wędzoną papryką, ale dość ciężko ją dostać.
Podajemy z kapką śmietany i gałązką tymianku.
Bon apetit!
W kuchnia pomagał Gałgan. Ugotował bulion.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51uvnDb_I7gnLiytMVBWisLR1U0ksR4or9nVYNII,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
Komentarze (60)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora