Chleb, czy gąbka. Nowoczesne technologie weszły do amerykańskiej piekarni.
Już nigdy nic złego nie powiem na nasz chlebek powszedni. Jaki jest, taki jest, ale nie nadaje się do wycierania blatów w kuchni.
Mark13 z- #
- #
- #
- #
- #
- 232
Już nigdy nic złego nie powiem na nasz chlebek powszedni. Jaki jest, taki jest, ale nie nadaje się do wycierania blatów w kuchni.
Mark13 z
Komentarze (232)
najlepsze
@lubiesamsiebie: Kiedyś to się nawet szczaw jadło.
2,75zł - 700g chleb pszenny
3,5zł - 1kg chleb żytni
75gr - 100g bułka
Oczywiście wszystko naturalne / na naturalnym zakwasie, ale spotkałem się z cenami dużo wyższymi typu 5zł za 1kg chleba i więcej.
Najlepiej takie pieczywo smakuje jeszcze ciepłe i pachnące prosto z piekarni posmarowane masełkiem :)
Niestety często muszę jeść to hipermarketowe gówno...
A skąd u studenta kura?
@Jin: myśmy trzymali świnię w pokoju ;>
Ja tam się nie dziwię. w USA dystanse do pokonywania są znacznie większe niż u nas i jazda do sklepu (piekarni) nawet raz na kilka dni może być męczące.
Ja sam jestem w podobnej sytuacji, do najbliższej piekarni mam trochę jazdy samochodem, więc najzwyczajniej w świecie chcę robić to jak najrzadziej. Z drugiej strony, robienie chleba wymaga jakiegoś planowania... Nastaw toto odpowiednie wcześnie, miej mieszankę itp. A tak, "moim sposobem", otwieram zamrażalnik, wyciągam dwie, trzy kromki chleba, do mikrofalówki na 20 sekund i z głowy :)
...a może już jest? Idę pomoczyć chlebek...
W trzeciej minucie po wytarciu kibelka powinien powiedzieć "i nadal możesz go zjeść".
http://www.wykop.pl/link/1429703/gotuj-z-wykopem-prawdziwy-chleb-na-zakwasie-zytnim/