@Groncu: Hm... Wkładasz do komory próbkę w temperaturze pokojowej i uruchamiasz pompę próżniową. Ciśnienie spada. Komora jakoś specjalnie się nie oziębia, bo ciągle jest w temperaturze pokojowej. Ale za to spada temperatura wrzenia wody. Kropla się zmniejsza, aż cała kropla przejdzie w parę, a pompa ją wypompuje. Na próbce pozostaną sole i zanieczyszczenia stałe, które zabrudza próbkę, więc się raczej tego unika. No i pompa będzie chodziła dłużej.
@str128: No właśnie do tego obrazka mam najwięcej wątpliwości: wiązka elektronów nie zachowywałaby się na kropli wody tak jak wiązka światła - nie dawałaby takich refleksów ani efektu powiększenia (soczewki). Poza tym SEM pracuje albo w próżni (woda by wyparowała) albo w niskich temperaturach - woda by zamarzła i zamiast kropli mielibyśmy kryształki lodu.
Istnieje inna możliwość - to nie woda, tylko zupełnie inny materiał w którym elektrony zachowują się
problem polega na tym ze w wiekszosci przypadkow to ty zjadasz te male gadziny. Np chcesz sobie zjesc jakas truskawke albo chlebek mniam mniam a tu sie okazuje ze razem z tym zjadasz pelno jakichs mikrobow. Albo np oblizujesz palce (ze juz nie wspomne co oblizujesz w czasie miziania sie z facetem. Ty wiesz co ty wtedy lykasz?
Komentarze (32)
najlepsze
Jeśli Ci
Istnieje inna możliwość - to nie woda, tylko zupełnie inny materiał w którym elektrony zachowują się
http://njarbstatic.com/wp-content/uploads/2012/11/C0107937-Red_blood_cell_on_a_needle_SEM-SPL.jpg
http://njarbstatic.com/wp-content/uploads/2012/11/G4420288-Embryonic_stem_cell_and_needle_SEM-SPL.jpg
problem polega na tym ze w wiekszosci przypadkow to ty zjadasz te male gadziny. Np chcesz sobie zjesc jakas truskawke albo chlebek mniam mniam a tu sie okazuje ze razem z tym zjadasz pelno jakichs mikrobow. Albo np oblizujesz palce (ze juz nie wspomne co oblizujesz w czasie miziania sie z facetem. Ty wiesz co ty wtedy lykasz?