Zawsze robiłam żeberka klasycznie - z miodem, kminkiem i majerankiem, więc postanowiłam sięgnąć po nieco inną, bardziej oryginalną wersję. Połączenie ze skórką pomarańczową może wydawać się zastanawiające, ale efekt jest naprawdę wyśmienity. Pomarańcza przepięknie łagodzi ostrość chili i zarazem świetnie się z nim łączy.
Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, każdy powinien spokojnie sobie poradzić.
Co będziemy potrzebować do przyrządzenia naszych żeberek?
- kilogram mięsistych żeberek;
- dwie pomarańcze;
- dwie limonki;
- miód (kilka łyżek);
- kilka papryczek chili (ja użyłam peperoncino) - zależnie od upodobań. Ja użyłam 6, żeberka były ostre, ale nieprzesadnie;
- chili suszone;
- papryka słodka;
- czosnek - 6 ząbków;
- olej, sól, pieprz
Na początek musimy nasze żeberka zamarynować. Siekamy czosnek oraz chili (radzę ubrać rękawiczki), skórkę z pomarańczy i limonek ścieramy na tarce.
Do czosnku, chili i skórek dolewamy oliwy, kilka suszonych papryczek, łyżeczkę słodkiej papryki, przyprawiamy solą, pieprzem i blendujemy. Oliwy powinno być tyle, aby zblendowane składniki utworzyły jednolitą, gęstą marynatę.
Żeberka równomiernie smarujemy powstałą marynatą i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Żeberka ułożone na blasze polewamy jeszcze odrobiną oleju i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę i 10 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Po tym czasie wyjmujemy żeberka i polewamy je sokiem wyciśniętym z pomarańczy i limonek oraz kilkoma łyżkami miodu.
Żeberka wkładamy do piekarnika jeszcze na 35 minut, polewając często powstałym sosem. Żeberka po tym czasie będą przepysznie chrupiące i miękkie.
Bon apetit!
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51u48FL_ivuLHC6dYci6d1nTk1BOKN49x2BRjCqQ,wat600.jpg?author=gugas&auth=b49365ed8c21c85de3fa5b6be4997730)
Komentarze (50)
najlepsze
http://i.imgur.com/UbaJ2oA.gif
Polecam wypróbowanie wersji z sosem BBQ i miodem :-)
ziemniaki na blachę, polewasz odrobiną oleju, posypujesz tymiankiem i pieczesz około 50 minut.
Można dodać trochę pieprzu i parę ząbków czosnku, ale ten ostatni jakieś 10-15 minut przed wyjęciem z piekarnika.