Powróciłam do Gotuj z Wykopem;) Troszkę wolnego czasu mam, więc wzięłam się za gotowanie i dzisiejszy pomysł to zapiekanka z mięsem mielonym, ziemniakami i papryką. Brzmi prosto i takie właściwie jest, bo nie trzeba większych umiejętności, żeby to wszystko złożyć w całość ;)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego [ja kupiłam mieszane]
- Troszkę ponad kilogram ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 jajka [tak wiem, na zdjęciu są trzy, ale tak naprawdę użyłam tylko 2;D]
- 3 ząbki czosnku
- Duża papryka [ok 300 g] – kolor bez znaczenia, ja trafiłam w sklepie tylko na żółtą
- z 5 pieczarek – u mnie w przepisie ich nie ma, bo w domu ludzie nie mogą ich jeść, ale zdecydowanie pasują do zapiekanki
- mała śmietana 18%
- przyprawa do ziemniaków
- pieprz, sól, majeranek, papryka słodka
- 200 g sera żółtego [zabrakło na zdjęciach, ja miałam w domu goudę w plastrach, powiedzmy, że może być, pokroiłam drobniutko i działa:D]
- naczynie żaroodporne z przykrywką
Cena za wszystko to mniej więcej 20 zł a najedzą się 3-4 osoby
Lecim ;)
- Ziemniaczki obieramy, myjemy
- Wrzucamy do gara z osoloną wodą i gotujemy. Najważniejsze, żeby ich nie rozgotować, bo będą jeszcze dochodziły sobie w piekarniku.
- Jak się ugotują, to czekamy aż wystygną i kroimy w plastry, około półcentymetrowe.
- Cebulkę kroimy [to samo robimy z ewentualnymi pieczarkami] i rzucamy na patelnie, niech się troszkę podsmaży
- Dorzucamy mięso mielone, solimy, pieprzymy, majerankujemy i dodajemy papryki słodkiej i smażymy około 7-10 minut
- Kroimy w międzyczasie paprykę [pamiętajcie, żeby dobrze wyciąć te białe wewnętrzne części – przez nie papryka robi się gorzka przy gotowaniu ;)]
- I dorzucamy do mięska
- Smażymy kolejne 5-10 minut, na koniec dodajemy posiekany/wyciśnięty przez praskę czosnek
- Czas na najlepsze;) Naczynie żaroodporne smarujemy masełkiem.
- Układamy pierwszą warstwę ziemniaków [będą tylko dwie warstwy, więc podzielcie sobie na pół] i posypujemy je przyprawą do ziemniaków
- Teraz kładziemy na ziemniakach połowę mięska, posypujemy startym serem
- Na mięsku układamy drugą warstwę ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków + reszta mięsa.
- Śmietanę mieszany z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy zapiekankę
- Posypujemy resztą startego sera
- Wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 40 minut.
Jak widać konstrukcja jest zwarta po przekrojeniu, nie rozpada się i przede wszystkim nie jest sucha. Palce lizać ;)
Na koniec obowiązkowo jakiś zwierz powinien być… pies ma gdzieś co robię i leży zabunkrowany w łóżku, to wrzucam przytulone gekony;)
SMACZNEGO! :)
Komentarze (81)
najlepsze
Ostatnio mam uczulenie na tego typu połączenia.
Sera wcale nie musi być dużo. Bardzo często ludzie dodają zbyt wiele sera i smak zdecydowanie się zmienia.
Na mikro napisałem że zakopie, a wykopałem tak bardzo strolowana!
Trololo
Sesja, sesja...