Chciałem pokazać wam przepis i wykonanie pysznego dania, które jest pokarmem dla ciała i duszy...
Ciało otrzyma proteiny, niezbędne płyny, tudzież niezbędne mikro i makroelementy.
Dusza dozna niebywałej przyjemności, jak płynie ze spożywania tak zacnego posiłku.
Przepis ten dostałem kiedyś od koleżanki i taki mi posmakowało, że nie pamiętam kim była ta dziewczyna ale za to przepis został mi w pamięci.
Może też wynikać to z faktu, że alkoholikiem to ja nie jestem, ale lubię sobie wypić.
Przepis ten jest prosty jak budowa cepa, a brak w nim przypraw korzennych i innych dodatków wynika z mojego niewysublimowanego smaku.
Składniki:
- 1 p--o (najlepiej zwykłe, w mnie padło na żubra, bo tylko takie było w sklepie)
- 100ml czerwonego wina (zwykle używam miodu pitnego ale już się skończył)
- 1 jajko
- 6 łyżeczek cukru
Czas wykonania ~10min
A oto składniki w pełnej krasie:
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to rozdzielenie białka i żółtka z jajka. A oto efekt:
Do żółtka dodajemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy na kogel-mogel:
W tym samym czasie ustawiamy na kuchence garnuszek w którym będziemy podgrzewać p--o. Ja stawiam naczynie na najmniejszym palniku. Garnek musi być głęboki bo po dodaniu cukru (4 łyżeczki) piana mocno buzuje:
Po podgrzaniu piwa robimy następujące kroki:
1. Wlewamy kogel-mogel do kufla
2. Zalewamy jajko piwem ciągle mieszając
3. Uzupełniamy do pełna winem
Powinien powstać fioletowy napój:
Całość nadzorowała Pani Piesowa
Smacznego!
Komentarze (61)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
2 Banany (1 banan na pół piwa, opcja bardziej bananowa, 1 banan na 1 p--o - opcja piwna) blenderujesz/gnieciesz, zalewasz piwem (ja użyłam jakiegoś jasnego, niepasteryzowanego) i mieszasz wszystko razem (można zblenderować, ale krótko, żeby się p--o nie wygazowało całkiem). Jak dla mnie - pycha, chociaż dużo tego nie da rady wypić. Taki przysmak podają zresztą na ul. Piwnej w Gdańsku, dość znany specjał :)