RISOTTO<br />
2 woreczki ryżu<br />
3 łyżki masła<br />
2 łyżki posiekanej natki pietruszki<br />
20 dag żółtgo sera<br />
2 kostki rosołowe drobiowe<br />
1 l wody<br />
sól pieprz<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/01tfrKT_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Na początku pieczarki umyć, obrać jeśli tego wymagają i pokroić w półplastry.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/11tfrNI_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Dajemy na patelnie masło wraz z pieczarkami i smażymy.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/21tfrPn_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Pod koniec smażenia dodajemy posiekana natke pietruszki, smażymy jeszcze chwilkę i zdejmujemy z ognia. <br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/31tfrQH_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Do naczynia wlewamy gorącą wodę, wrzucamy kostki rosołowe i mieszamy aby sie rozpuściły.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/41tfrT7_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/51tfrUd_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Wlewamy na patelnie połowę bulionu i wsypujemy ryż. <br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/61tfrWo_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion, a następnie dolewamy resztę bulionu i mieszamy do momentu wchłonięcia go.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/71tfrY2_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Gdy ryż wchłonie juz cały bulion i będzie miękki dodajemy usmażone pieczarki z natką pietruszki i mieszamy na małym ogniu ok 5 minut.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/81tfrZL_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Nastepnie dodajemy starty ser i mieszamy.<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/91tfs0V_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Gotowe risotto wygląda tak :)<br />
<br />
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/101tfs1R_eTSawZesBWKgHvDiSs1qiJ8NMBaye4ue,wat600.jpg?author=maltuska&auth=ebb1f26eb865e20679f96c4e6d018b29)
<br />
<br />
Życzę smacznego.<br />
PS mam nadzieję, że tym razem jest choć trochę OK :)
Komentarze (34)
najlepsze
Mnóstwo porad co do rodzaju ryżu zostało już w sieci opisanych, dlatego posłużę się cytatami:
To co tu mamy to - muszę z przykrością stwierdzić - najgorszy przykład ignorancji kulinarnej. W sieci są dziesiątki przepisów na risotto - łącznie z tym
Powtórzę jeszcze raz - kostek w porządnych lokalach się nie używa. Kropka.