@grucha_: Zawsze sie tak robi - wlasnie dlatego ze sa tam soki a dwa to trzyma cebule do kupy. To tak tanie warzywo ze nie bawisz sie krojenie do konca ze wzgledow czasowych takze - zwlaszcza w restauracji.
@animuss: A mama zawsze krzyczała "weź deskę! DESKI W DOMU NIE MA?! Blat cały pokrojony będzie!" . I tak zawsze kroiłem bez deski, a blat do dziś nie ma ani jednej widocznej ryski.
@GdzieJestBanan: wyprzedziłeś mistrza już w dzieciństwie, zgłoś się do mam talent w kuchni gwiazdy tańczą na blacie misja tvp 2012-2020
No dobra, szczypiorek i cebula - żaden wyczyn, każdy kto umie sobie sam obiad przygotować tak umie, ale to co zrobił "temu ogórku" przekracza moje możliwości pojmowania... jak u licha można skręcić podczas krojenia ogórka w taki sposób? :O
@Scharnvirk: A idź Ty! :D właśnie się chciałam pochwalić, że owszem, umiem tę cebulkę i umiem szczypiorek. Korzystając z okazji, cool story. Czy też cool memory. Za młodego w wakacje pracowało się w różnych miejscach, byłam też jako pomoc kuchenna w duuuzym ośrodku wczasowym. Do dziś pamiętam, jak szefowa kuchni, kobieta baaaardzo dużych rozmiarów w każdą stronę, 1,85m jak nic i ze 130 żywej wagi, głośno, dosadnie i chamsko krytykowała mój
nie jestem ekspertem, ale tutaj eksperta nie trzeba, żeby stwierdzić, że facet noża trzymać nie umie (i nie tylko noża, drugiej ręki też). wychodzi mu to co prawda fajnie, ale prędzej czy później sobie palec odkroi.
@GdzieJestBanan: Dla niego może i nieistotna technika, ale jeszcze ktoś ten film potraktuje, jako instrukcję - i wtedy się niepotrzebnie namęczy i pokaleczy.
Czytałem kiedyś odpowiedź na pytanie jak opanować takie szybkie krojenie któregoś kucharza mającego program w TV to mówił, że bierze się 3 kg cebuli i trenuje. Tylko co zrobić z taką ilością pokrojonej cebuli.
@el-em: Lepiej zamiast cebuli marchew albo ogorki. Pracowalem kiedys na kuchni jako pomocnik kucharza. Nauczylem sie takiego krojenia bo kuchnia codziennie gotowala posilki dla kilkuset osob. Ja bylem na sekcji krojenia. Za kazdym razem kiedy cos kroisz przytrzymuj (chociaz bedzie na poczatku niewygodnie) to co kroisz w taki sposob jak ten na filmiku i w krotkim czasie bedziesz mistrzem szybkiego krojenia: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=GrLRcWsxMDA&NR=1
Komentarze (133)
najlepsze
Violets are blue,
There's always an Asian
Better than you!
No chyba, że ma dwie lewe ręce.
Ale tak to jest, kiedy używa się nie tego noża.
P.S. Reszta to kwestia ostrości noża i robienia tego samego dzień w dzień od wielu lat.
@GdzieJestBanan: Znaczy, że za twardy blat, a wtedy szybko się noże tępią.
@GdzieJestBanan: wyprzedziłeś mistrza już w dzieciństwie, zgłoś się do mam talent w kuchni gwiazdy tańczą na blacie misja tvp 2012-2020
Ale z Syropem to dobre do ćwiczenia zimą.
@el-em: Lepiej zamiast cebuli marchew albo ogorki. Pracowalem kiedys na kuchni jako pomocnik kucharza. Nauczylem sie takiego krojenia bo kuchnia codziennie gotowala posilki dla kilkuset osob. Ja bylem na sekcji krojenia. Za kazdym razem kiedy cos kroisz przytrzymuj (chociaz bedzie na poczatku niewygodnie) to co kroisz w taki sposob jak ten na filmiku i w krotkim czasie bedziesz mistrzem szybkiego krojenia: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=GrLRcWsxMDA&NR=1