Dzisiaj naszła mnie chęć na słodycz. Miały być babeczki babeczki, ale z moim nadnaturalnym pociągiem do kuchni kreatywnej wyszły Owce!
Z założenia wypiek miał być połączeniem mocnego aromatu kakao z delikatnym posmakiem białej czekolady.
Składniki:
Masa ciemna:
* Szklanka mąki
* Szklanka cukru
* 100 gram masła
* 3 jaja
* Tabliczka gorzkiej czekolady (im wyższa zawartość kakao, tym bardziej kubki smakowe będą dopieszczone)
Masa jasna:
* 250 gram serka Mascarpone
* Łyżka mąki
* 3 łyżki cukru pudru
* Białko z jaja
* Tabliczka białej czekolady
Dekoracja:
* Paczka pianek (ja zakupiłam 'Jojo' w kształcie kaczek, bo były najtańsze ;))
* Cukier puder
* Woda
Pomoce kuchenne: Miska, garnuszek, blacha do babeczek, papilotki/ foremki do babeczek, sitko
Rozpoczynamy od przyrządzenia masy czarnej, która to może być najbardziej problematyczna. Czekoladę gorzką roztapiamy wraz z masłem w miseczce umieszczonej na garnuszku z wrzącą wodą. Ubijamy jaja wraz z cukrem, a następnie dosypujemy mieszając przesianą przez sitko mąkę. Do tak powstałej masy dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i razem wszystko mieszamy.
Masa jasna to w zasadzie wymieszanie wszystkich składników razem. Czekoladę białą należy pokroić w kosteczkę i dosypać do reszty.
Kiedy wszystko będzie gotowe, wypełniamy papilotki z dołu masą ciemną, z góry jasną.
Gotowe babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200*C na 25 minut.
Z cukru pudru i wody sporządzamy klej, bardziej fachowo nazywany lukrem. Smarujemy nim górę babeczki i przyklejamy owieczkowe futerko wykonany z pokrojonych pianek. Pyszczek to w całości jedna pianka, a oczy to gęstszy lukier. Głowę należy przymocować do tułowia za pomocą wykałaczki.
Smacznego!
Komentarze (52)
najlepsze