Przez ostatnie dwa dni zrobiłem 21 słoików ogórków kiszonych. Myślę że na zimę starczy :)
Swą pracę postanowiłem udokumentować i opisać aby pozostała dla potomności.
Jeżeli forma się wam spodoba mogę zrobić więcej takich relacji.
Jeżeli link do bloga na zdjęciach uznacie na nadużycie proszę o informację - następnym razem dodam zdjęcia bez linku na nich.
Przepis na Ogórki Kiszone i Małosolne
Przygotowanie ogórków kiszonych oraz małosolnych jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.
Stanowią one świetny dodatek do kanapek lub jako zakąska do wódki.
Przygotowanie kilkunastu słoików nie powinno zająć więcej niż 1,5 - 2 godziny.
OGÓRKI KISZONE
Lista składników które będą potrzebne na ogórki kiszone:
Ogórki
Chrzan
Czosnek
Koper
Sól niejodowana
Słoiki :)
Należy dokładnie umyć ogórki i opłukać koper
Chrzan obieramy i kroimy w paski
Czosnek obieramy
Do wcześniej przygotowanych słoików na dno wkładamy koper
Dokładamy paski chrzanu i ząbki czosnku (ja zazwyczaj wrzucam 3-5 pasków chrzanu oraz 4-5 ząbków czosnku)
Do słoików wkładamy ogórki
Ogórki przykrywamy koprem, chrzanem i ząbkami czosnku
Przygotowujemy zalewę.
Na każdy litr wody dajemy 4 dkg soli. Zalewę należy zagotować i zalać nią słoiki.
Słoiki zakręcamy i gotowe - nasze ogórasy już za jakiś czas będą stanowić super przekąskę do kanapek lub wódeczki :)
OGÓRKI MAŁOSOLNE
Przepis na ogórki małosolne jest praktycznie identyczny co w przypadku ogórków kiszonych.
Składniki które będą potrzebne:
Ogórki
Chrzan
Czosnek
Koper
Sól niejodowana
Cebula
Duży słoik
Wszystkie etapy przygotowania ogórków małosolnych są identyczne jak w przypadku kiszonych z tą różnicą że dodajemy jeszcze pokrojoną w ćwiartki cebulę do słoika
Słoika samego nie trzeba po zalaniu zalewą zakręcać - wystarczy przykryć luzem leżącą zakrętką.
Ogórki można podbierać nawet już na drugi dzień od zalania ale ja preferuję takie 3-4 dniowe :)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/131sOSdr_GHRgtgKXxYGZo0MEAKenvP8AHd5Z7zRG,wat600.jpg?author=m2grzegorczyk&auth=8b459efb589b4b76e6ffcdf70e7207de)
Komentarze (93)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
och ty figlarzu. Ale są jeszcze inne, mniej ortodoksyjne metody, np. wódka stosowana na kobietach płci przeciwnej.
- otwierasz słoik,
- wyciągasz
3 kg ogórków
2 łyżki
o tak! kolega kiedyś uraczył nas takimi, po prostu cudne! nie wiem dokładnie jak się je robi, bo nie pytałem - ale "wsysnąłem" ich sporo, po prostu świetne są :D
1. do kiszenia ogórków polecam słoiki wek - http://kiszenie.pl/images/ogorek1.jpg - dlatego że pozwalają spokojnie odgazować się zawartości, trzeba zwrócić tylko uwagę na to, żeby gumka była nie sparciała oraz słoik i pokrywka nie miały żadnych uszczerbień
2. w miarę ciasno układamy ogórki żeby swobodnie się nie przemieszczały - pomaga w kiszeniu
3. dla dużej rodziny która kocha kiszone ogórki w każdej postaci polecam kisić w
Takie ogórki robi moja Teściowa. Są bardzo smaczne. Nie wiedziałem, że ktoś zna to hasło : "ogórki gazowane" ;-)