Kukurydza zmodyfikowana genetycznie zakazana we Francji - Monsanto
![Kukurydza zmodyfikowana genetycznie zakazana we Francji - Monsanto](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_2TkjZFMNSdpGQffuTm8b60T4MvlHe3Dh,w300h194.jpg)
Genetycznie zmodyfikowana kukurydza MON 810 opracowana przez Monsanto została zakazana we Francji aby: "chronić środowisko".
![Ratatui](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Ratatui_Oh4R1ZkHdv,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 72
Genetycznie zmodyfikowana kukurydza MON 810 opracowana przez Monsanto została zakazana we Francji aby: "chronić środowisko".
Komentarze (72)
najlepsze
Oczywiście pomijając fakt że bydło jest przystosowane do jedzenia trawy, a nie kukurydzy.
@NapalInTheMorning: Ewidentnym dowodem na szkodliwość (ekonomiczną) żywności GMO jest zaangażowanie ogromnych środków na jej wprowadzenie. Koncerny biotechnologiczne nie inwestują w wprowadzenie GMO aby nam konsumentom w jakiś sposób żyło się lepiej. Nie chodzi o zaszczepienie na naszym obszarze idei łatwego sposobu pozyskiwania żywności. Chodzi o to, by państwa, które zezwolą amerykańskim i innym koncernom
EU food agency rejects France ban on Monsanto GM maize
http://phys.org/news/2012-05-eu-food-agency-france-monsanto.html
EU to stoi w rozkroku od lat. Czekają, aż używanie GMO będzie w EU faktem, żeby to tylko przyklepać :(
Rolnicy mogą sprowadzać klonowaną spermę (np. świń, krów ), ziarno modyfikowane genetycznie... i sprowadzają niestety masowo, a to się rozsiewa na inne uprawy i degenerują naturalne
http://www.wykop.pl/link/1079117/kukurydza-monsanto-zakazana-we-francji/
Jeżeli już jakieś bakterie "łączą" się z rośliną, to są to bakterie z grup Rhizobium, Sinorhizobium i Bradyrhizobium, które bynajmniej nie są beztlenowcami. I dotyczy to wyłącznie roślin motylkowych. Umożliwiają one roślinom asymilację atmosferycznego azotu. Inne bakterie
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/nauka/atomowi-ogrodnicy,2,5027146,wiadomosc.html
masz tu swoje "naturalne" roślinki...
od jakiś 100 lat selekcja jest tylko z jednym z etapów tworzenia nowych odmian ;)
Mądry w sensie, że chronią własne korporacje przed konkurencją zza oceanu...
Nie jestem pewny, ale na pewno wolą wiedzieć co jedzą w odróżnieniu od Polaków... zajadających się GMO aż miło... a tylko w niektórych produktach jest informacja o modyfikowanym składniku...
@greenape:
tylko że "normalne" (cokolwiek miało by to znaczyć...) odmiany też są chronione licencjami przy pewnych warunkach...
http://www.sir-katowice.pl/Oplaty.html
i nikt nie zmusza rolnika do uprawy kukurydzy Monsanto