Co najlepsze takie ciasto ma tylko delikatnie wyczuwalny marchewkowy smak, którego nawet nie zauważysz, jeśli nie zwracasz uwagi na detale lub nie wiesz, że jest z marchewki.
Wykopuję, chociaż robię z innych proporcji, ale na smak to na pewno aż tak bardzo nie wpływa (u mnie 2 szklanki cukru, tyleż mąki, 1,25 szklanki oleju, 4 jajka, 2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 2 szklanki tartej marchewki i najpierw ubijam jajka z cukrem na puszyste, a dopiero później dodaję resztę i delikatnie traktuję mikserem. Marchewkę na mniejszych oczkach ścieram, ale to też bez znaczenia). Od aromatów uciekam,
No muszę was trochę rozczarować zdjęcia nie będzie do czasu upieczenia nowego ciasta bo już całe poszło(same łasuchy w domu) ale mogę przysiąc ze ma śliczny brązowo-pomarańczowy kolor :) ,wiec jak nie długo będę robił dodam. Nie długo także tarta bananowa :)
Zdaje mi się że taką masę jak się włoży do mikrofali na 3-4 minuty to także wyjdzie. Widziałem prostszy przepis(chociaż główne składniki te same) na "murzynka" i ciasto wychodziło genialnie
Ja stosuję nieco bogatszą wersję - daję więcej marchewek, ale ścieram je na najmniejszych oczkach. Po upieczeniu, na wierzch nakładam rozpuszczoną białą czekoladę. Zrobienie ciasta marchewkowego jest tanie, szybkie i zawsze wychodzi pyszne...
Komentarze (26)
najlepsze
Co najlepsze takie ciasto ma tylko delikatnie wyczuwalny marchewkowy smak, którego nawet nie zauważysz, jeśli nie zwracasz uwagi na detale lub nie wiesz, że jest z marchewki.
Bez skórek i wanilii też mało czuć marchewki :) W każdym razie jak nie boisz się warzyw, to testuj :)
Dołączam się. Ciekawam czy też ma taki śliczny brązowo-pomarańczowy kolor, jak moje, bo tu jest ciut mniej marchewy :)
Ej, czekaj. To robił czy robiła ;) Nie, żeby to było istotne, ale ze zdjęć wyglądało na kobietę i nie wiem w jakiej formie pisać :P