Poniżej przepis na efektowny deser, który wbrew pozorom jest dość prosty w wykonaniu :) Jeżeli chodzi o walory smakowe, to zdecydowanie lepsze, niż na to wygląda.
Ciasto ptysiowe:
= 1/2 litra wody
= 100 gram masła
= 250 gram mąki
= szczypta soli
= 5- 6 jaj
Bita śmietana:
= 300 gram śmietanki kremówki 30%
= 2 łyżki cukru pudru
Osprzętowanie ponadprzeciętne:
= Blacha
= Mikser
= Szpryca cukiernicza
W rondelku podgrzać wodę z masłem. Kiedy się rozpuści stopniowo dodawać mąkę mieszając drewnianą łyżką. Mogą wystąpić denerwujące grudki, ale w miarę mieszania powinny zaniknąć. Podgrzewać i mieszać do momentu, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka i da się uformować w kulkę. Odstawić do wystygnięcia.
Nastawić piekarnik na 220*C
Do przestudzonej masy wkręcić najpierw jedno jajko, aż do całkowitego wchłonięcia. Następnie wetrzeć resztę, aż masa zrobi się gładka i błyszcząca.
Załadować masą szprycę cukierniczą. Na posmarowanej tłuszczem blaszce wycisnąć wzorek zwężający się ku dołowi. Będzie to łabędzi tułów.
W drugiej turze wycisnąć najmniejszą końcówką, w jaką zaopatrzona jest szpryca wzorki w kształcie litery S- będzie to łabędzia szyja. Przy dostatecznych zdolnościach manualnych można wycisnąć jeszcze maleńkie dziobki.
Piec przez 15 minut. Upieczone tułowia przekroić na pół, a wierzchnią część przepołowić wzdłuż.
Ubić mikserem śmietankę, stopniowo dodając cukier puder, aż do uzyskania sztywności doskonałej.
Szprycą z bitą śmietaną wypełnić odkrojone spody, przykryć skrzydełkami i wbić szyję.
Łabędzie gotowe! Smacznego!
Komentarze (37)
najlepsze
Ja mam takie zdolności manualne, że pewnie wersja podstawowa w moim wykonaniu wyglądałaby jak łabędzie po Czarnobylu, a gdzie tu im jeszcze dzioby dorabiać.
O. Albo woreczek śniadaniowy można napełnić i odciąć jego róg- tylko mało stabilne to będzie ;)
Ja czasem robię ptysie, ale zawsze z masą budyniową. A te Twoje "łabądki"... hmm... kiedyś się zmobilizuję i spróbuję takie upiec, ale najpierw... to muszę sobie kupić szprycę cukierniczą ;)
Komentarz usunięty przez moderatora