Moi rodzice postawili sobie w zeszłym roku kurnik stylizowany na 200-letnią chałupkę. 14 kur, koło 400 jajek miesięcznie. Smaczne i wielkie:) A nadwyżka schodzi na pieńku.
Ja kupuje bezpośrednio od rolnika, zdrożały z 30 groszy do 32. Chów zgodny z zasadami (przynajmniej tak twierdzi sprzedawca ;-)), jaja mają pieczątki- wszystko wszystkim się opłaca. Ale w Polsce najłatwiej jak zwykle zwyżki cen zwalić na gejomasonów.
Ok 3 tygodni temu, między innymi w moim zakładzie pracy odkryto, że stosowane w przemyśle żywnościowym tzw. jajko w proszku [ czyli suszone i sproszkowane jajka] są oszustwem. Otóż, głównym producentem tego produktu w Polsce jest pewna firma z Kalisza. Mimo posiadanych atestów, w badaniach wyszło, że w owym proszku nie ma grama jajka! Od dłuższego czasu były to sproszkowane rybie ości, które miały podobne działanie wiążące. Wszystkie [ a na skalę
Już niedługo, jeszcze w ramach tych Świąt Wielkanocnych, ludzie zobaczą, że ceny jajek są nienormalne, zamiast kupić 30-60 jajek (co i tak jest idiotyczne, gdyż te święta dawniej nie miały nic wspólnego z jajkami), kupią 20, a pieniądze przeznaczą na coś innego, choćby jakąś kiełbasę/rybę/cokolwiek. Później okaże się, że nie będzie takiego popytu na jajka, bo cena zrobi swoje i nagle okaże się, że w supermarketach będą wielkie mega promocje, bo nikt
Jeśli ktoś ma warunki (tj. nie mieszka w bloku) zawsze może sobie wydzielić trochę miejsca, ogrodzić, kupić ze 4 kury i trochę paszy. Przy kurach nie ma właściwie wcale roboty, można sporo zaoszczędzić i mieć świeże jajka. A gdy nam się odechce, zawsze można kurkę zabić na rosół. W moich okolicach ludzie majętni, których oczywiście stać na jajka sklepowe, sami hodują kury, bo jak wspomniałem, roboty przy tym prawie wcale, a jajka
To daje średnią 27 PLN za kilogram gotowego produktu,
@babejsza: Wiesz... Certyfikowana, tradycyjna POLSKA kiełbasa ze 100% zawartością kiełbasy w kiełbasie kosztuje w sklepie minimum 50PLN. Szynka około 70PLN. Więc to się bardzo opłaca.
@muminisko01: gdyby nie to, że mieszkam na osiedlu to już dawno miałbym swoje kurki. To się po prostu opłaca. Raz, że ma się własne zdrowe jaja to ponadto co jakiś czas pyszny rosół :).
@NamalowanyPrzezSmutek - nie trzeba być majętnym. Wystarczy znać takich którym się chce. 150kg świnia (klasa S) to koszt rzędu 1000-1100 PLN. Z tego zostanie około 110kg mięsa w czym będzie około 80-90kg takiego nadającego się na wędliny
Komentarze (179)
najlepsze
@babejsza: Wiesz... Certyfikowana, tradycyjna POLSKA kiełbasa ze 100% zawartością kiełbasy w kiełbasie kosztuje w sklepie minimum 50PLN. Szynka około 70PLN. Więc to się bardzo opłaca.
@NamalowanyPrzezSmutek - nie trzeba być majętnym. Wystarczy znać takich którym się chce. 150kg świnia (klasa S) to koszt rzędu 1000-1100 PLN. Z tego zostanie około 110kg mięsa w czym będzie około 80-90kg takiego nadającego się na wędliny
W takim przypadku pomylił chyba jaja, którymi się zajmuje...