Dzięki, ale 2 dni temu miła pani z okienka wcisnęła mi chyba z 5 arkuszy :)
Chociaż kiedyś były lepsze, więcej typu "2 kanapki w cenie jednej", a teraz praktycznie same zestawy. Których nie biorę, bo jeszcze nie upadłem na głowę, żeby przepłacać za napoje albo paść się frytami.
@Kogr: Otóż.... Te frytki mają bardzo niską aktywność wody (aw poniżej 0,6)
TADAAAM po smażeniu i soleniu (wilgoć nie jest ponownie wchłaniana) są po prostu bardzo suche i to tak naprawdę główny powód ich długowieczności, widać frytki z kfc nie były tak wysmażone, bądź są nieposolone i tyle
Ten test nic nam nie mówi. Jest zbyt wiele niewiadomych żeby rzetelnie porównać te frytki. Jeśli jednak miałbym je porównać, bardziej bałbym się tych z KFC, ponieważ mogły być skażone bakteriami, pleśnią, lub były niewłaściwie usmażone. Jeśli na czymś jest pleśń to nie zawsze jest to zła wiadomość. Frytki z McDonalda mogły być smażone w wyższej temperaturze, co zabiło mikroorganizmy na ich powierzchni. Mogły być też bardziej posolone, a sól konserwuje jedzenie.
Akurat testowanie frytek pod względem wytrzymałości na działalność mikroorganizmów to pomyłka - frytki są poddawane działaniu bardzo wysokiej temperatury, co zabija wszelkie mikroorganizmy i ich formy przetrwalnikowe, potem frytki są wkładane do względnie sterylnego papierowego woreczka i jeżeli od razu umieścimy je w zamkniętym słoiku to spodziewam się, że wszelka pleśń nie tknie nawet frytek z najprawdziwszych ziemniaków przygotowanych w domowym piekarniku :)
@kinlej: Ludzie i tak wolą kupić taki, co po dwóch tygodniach wygląda tak samo i zachwalać jaki jest zdrowy i pyszny... ;) A ten obrazek to raczej ciekawostka, niż jakkolwiek rzetelny test...
Ja na waszym miejscu bym się zastanowił gdzie jest sens dodawania chemii do frytek które po usmażeniu w przeciągu krótkiego czasu są zjadane. Do tego McDonald przerabia pewnie dziennie tyle frytek, że nie bardzo ma co przechowywać.
Komentarze (176)
najlepsze
Dzięki, ale 2 dni temu miła pani z okienka wcisnęła mi chyba z 5 arkuszy :)
Chociaż kiedyś były lepsze, więcej typu "2 kanapki w cenie jednej", a teraz praktycznie same zestawy. Których nie biorę, bo jeszcze nie upadłem na głowę, żeby przepłacać za napoje albo paść się frytami.
Poczytaj sobie o marży na kanapki, a o marży na napoje, a potem zgrywaj mistrza ciętej riposty.
EDIT:
Nawet Ci pomogę, taki ze mnie dobry człowiek:
http://www.wykop.pl/ramka/343907/czego-nie-wiemy-o-fast-foodach/
1200% na napojach, 500% na frytkach.
TADAAAM po smażeniu i soleniu (wilgoć nie jest ponownie wchłaniana) są po prostu bardzo suche i to tak naprawdę główny powód ich długowieczności, widać frytki z kfc nie były tak wysmażone, bądź są nieposolone i tyle
O, no to brzmi logicznie, a nie to trucie wszechobecne o magicznych konserwantach czy co tam jeszcze.
A frytki z Maca faktycznie wydają się suchsze, za to te kfc robią się "gumowate" po pewnym czasie.
Zagadka rozwiązana
Link do oryginalnego komentarza -> http://www.reddit.com/r/pics/comments/o98j2/3_year_old_fries_mcdonalds_vs_kfc_showdown/c3feaa5
Świeżo wyciśnięty sok z jabłek.
Trzeba go wypić natychmiast, bo po minucie jest już brązowy (oczywiście nie jest trujący ale jego walory estetyczne bardzo podupadają).
Zrób wykop party na chacie i poczęstuj to potem opiszemy ;-)