Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się nad kupnem laptopa. Jedyne wymagania to wielkość 15 cali i matowy ekran. Do bardziej zaawansowanych rzeczy mam w domu stacjonarkę i lapka 17 cali, ale mobilnym to go nazwać nie można, dlatego chcę coś co służyłoby głównie do płynnego przeglądania internetu poza domem i czasami obejrzenia jakiegoś filmu wieczorem, albo zagrania w starą gierkę. Zastanawia mnie czy opłaca się szukać modelu z SSD, bo w sumie może się przydać, ale może tylko niepotrzebnie podniesie cenę. Druga sprawa, to taka, ze chciałbym, żeby ten laptop w miarę wytrzymał parę lat, nie chcę go wymieniać po 2-3 latach. Wydaje mi się, że z tańszych lapków najsolidniejszy jest DELL, ale niektórzy dobrze wypowiadają się o Lenovo.

Tutaj wstawiam link przykładowego laptopa jaki mnie interesuje:

opis odnośnika

Zda to próbę, czy może lepiej pomyśleć nad czymś lepszym? Maks co mógłbym wydać to ~2k, bo ma to być głównie sprzęt mobilny, więc w razie np. kradzieży nie chcę po nim płakać za bardzo.

#pytanie #laptop #informatyka
  • 3
@Legion94: do takich zastosowań nje lepszy będzie tablet albo 2w1 na windows8? Z laptopów DELL ma dobry sprzęt ale głównie z linii biznesowej Latitude, która jest przydrogawa jak na Twoje zastosowania.
@plnk: Nie jestem przekonany do tabletów. Czasami laptop może mi być potrzebny do napisania jakiejś notatki, albo krótkiego kodu, więc klawiatura musi być, a 2w1 to nie dla mnie, bo klawiatura mi wystarczy, a ekran dotykowy podniósł by tylko cenę.
@Legion94, urządzenie, które podałeś jako przykład będzie dobrym wyborem. Jeśli zależy Ci jednak na nieco lepszej mocy graficznej i większej pojemności dysku sprawdź ASUS R556LD-XO096H - jest on dostępny np. tutaj i posiada dysk o pojemności 1000 GB oraz dedykowaną kartę graficzną.