Aktywne Wpisy
kamilxpompa +1143
Audi to stan umysłu #trzecieoko #powodz
RenkaRenkeMyje +1793
Swoją drogą komiczna sytuacja, że wladze w moim mieście zakazały dzisiaj picia wody z kranu i pisały aby zaopatrzyć się w sklepową.
Szkoda tylko, że nie mogę jej dzisiaj kupić bo pis uznal, że powódź w niediele odpoczywa i spędza czas z rodziną.
#powodz
Szkoda tylko, że nie mogę jej dzisiaj kupić bo pis uznal, że powódź w niediele odpoczywa i spędza czas z rodziną.
#powodz
Temat: Reklama w polskim krajobrazie – jest problemem, czy nie? Powinno się uregulować zasady zamieszczania reklam typu „outdoor”, czy raczej pozwolić działać wolnemu rynkowi w tym zakresie?
Autor: @HorribileDictu
Co to jest Debata Całki? Są jakieś zasady?
Lista obecnych tematów
Poprzednie debaty
Komentarz usunięty przez moderatora
a) groźnym januszem biznesu
b) piętnastoletnim
W kwestii zagospodarowania przestrzennego wolny rynek działa jak działa: obleśne reklamy powciskane gdzie się da i skondensowane budownictwo deweloperskie wyrastające jak grzyby po deszczu w każdym zielonym skrawku miasta.
1. drób hoduję na własnym terenie, ale smród wychodzi poza granice mojej działki, więc społeczeństwo może na mnie narzucić obowiązek filtrowania powietrza (normy sanitarne)
2. muzykę puszczam w swoim mieszkaniu, ale słychać ją też poza nim, więc społeczeństwo może na mnie narzucić obowiązek ściszenia (normy hałasu, cisza nocna)
3.
to prawda. starczy spojrzeć co przykładowo wykopki wrzucają pod różne tagi związane ze sztuką albo przejść się po blokowiskach i spytać mieszkańców co myślą o tych pstrokatych bękartach, które obecne są w większości miast. gloryfikacja kiczu jako kompromis; gównoteksty typu "o gustach się nie dyskutuje", to tylko jaskrawe elementy biednej mentalności przeciętnego polaka,
Komentarz usunięty przez autora
Podobają mi się inicjatywy społeczne mające ma celu poprawę estetyki i ujednolicenie reklam. W Poznaniu np. http://www.ulepszpoznan.pl/inna-polwiejska/ czy http://www.wildanaglanc.pl . Jednak tego typu inicjatywy mają niesety mały zasięg - najczęściej dotyczy jedej ulicy/dzielnicy. Potrzebne są rozwiązanie obejmujące całe miasta.
Chyba, że coledzy mają pomysł jak można skłonić samorządy do tego, żeby
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@neib1: masz rację, z tym że jest to argument przeciwko aktualnej realizacji (para)samorządności, a nie samej zasadności oddania "restrykcji estetycznych" niższym szczeblom władzy.