Wpis z mikrobloga

Mirasy, szukam czegoś co będzie mi robiło za mały #nas/#dlna serwer, coś w stylu #raspberrypi tylko mocniejsze i z wejściem sata co by posadzić pyLoad i ściągać fajne rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°). Do tego w najbliższej przyszłości chciałbym to to rozbudowywać o takie rzeczy jak czujnik temperatury itp. Więc tak w sumie wszystko w jednym.

Wynalazki typu ODROID czy Jetson TK1 wydają się spoko ale nie wiem czy w ogóle potrzebuję GPU na tymże (na dzień dzisiejszy przynajmniej. ) bo wydaje mi się że wystarczy samo GUI, a całe media będę streamował na tv. chyba że jestem w błędzie i nie wiem do czego mi się to może przydać.

Platforma od nvidii czyli #jetson wydaje sie ze ma wiecej niz potrzebuje, sata, slot mini-PCIe i mocne gpu - tylko ze serio zastanawiam sie po co by mi bylo takie gpu, oprocz kopania bitcoinow? Ale chyba i tak cena go skreśla.

Nadmienię też że lutownicą słabo władam ale ogarniam #linux i tzw kodzenie więc tu bym sobie pewno poradził.

#pytanie #pytaniedoeksperta #serwerdomowy
  • 11
  • Odpowiedz
  • 0
@alienv: niestety, ale ma dwia porty SATA, wiec to musi zajmować miejsce.

Zawsze możesz to wyjąć z obudowy, ale nie wiem czy kupisz jakaś pasująca.
  • Odpowiedz
@alienv: Możesz wgrać Androida, ale mało kto tego używa ;-) Na forum Cubie dużo ludzi instaluje albo Ubuntu, albo "konsolowego" Debiana od Igora. Jak to nie widzisz SATA (jest we wszystkich wersjach, a ja polecam najbardziej zaawansowaną, czyli Cubietruck)?
  • Odpowiedz
@kocurkolandia: właśnie wolałbym jak najdalej od Androida. Sterowniki tam są zamknięte i tylko dla Androida, więc większość to hacking i tylko konkretna wersja kernela. Nie widziałem bo nie zobaczyłem, jest faktycznie? Większość tamtejszych pdfów to bez lutownicy nie podchodź a na screenie słabo widać :)

@kocurkolandia: @diwi: a jak jest z wydajnością obu? zależy mi raczej głównie na cpu, streaming, kopiowanie plików i tego typu rzeczy.
  • Odpowiedz