Wpis z mikrobloga

Mirki!

Poradźcie jakąś płytę główną!

Ważny jest rozmiar (cokolwiek by różowe paski nie mówiły). Musi to być coś trochę mniejszego niż mATX (poniżej rysunek o co mi chodzi). Ale niekoniecznie aż mini-ITX bo one są nieproporcjonalnie drogie, ostro upakowane a często bez sensu ograniczone.

Ważne, by patrząc na płytę - kończyła się (od lewej strony) na tej drugiej śrubce mocującej. Nie może być w lewo od śrubki więcej niż ~8mm gratów, pasuje jak na fotce poniżej. Niestety - wiele płyt ma w tym miejscu jeszcze złączki usb/sata i jest o te kilka(naście) mm za szeroka.

Asrock robi coś takiego pod nazwą FM2A78M-DG3+ albo FM2A58M-DG3+ - i wszystko byłoby ok, gdy nie to, że potrzeba jeszcze 2x DVI/hdmi (ogólnie - dwa cyfrowe wyjścia obrazu), brać amd APU, by potem dostawić jeszcze grafikę dodatkową tylko z powodu braku gniazdka - bez sensu.

Więc albo jakaś płyta pod APU amd ale 2x cyfrowe video, albo coś pod intela (i grafikę 2x dvi/hdmi sobie dołożę jakąkolwiek).

#komputery #pc #pcmasterrace #skladaniekompow #cokupic
hrumque - Mirki! 

Poradźcie jakąś płytę główną! 

Ważny jest rozmiar (cokolwiek by r...

źródło: comment_Q5iSx0zWW0dZUCZlmgHK3FGAFpppjuCC.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hrumque: nie ma czegoś takiego jak ITX, jest mini-ITX, skrót myślowy. Ja nie spojrzałem dokładnie na obrazek pod postem i dopiero potem spostrzegłem o co ci chodzi, z tego co wiem taki rozmiar płyty nie jest żadnym standardem i musisz szukać. Zresztą - zakładając że masz obudowę pod micro atx to nie lepiej po prostu brać taką bez kombinowania?
  • Odpowiedz