Wpis z mikrobloga

Mirki, poleci któreś jakąś dobrą książkę? Potrzebuję odskoczni od kryminałów, zdrad, dramatów, rozbitych rodzin i odciętych członków ciała. Przeczytałam już chyba wszystko, co powstało od Ameryki po Skandynawię, i mówię zdecydowane inaf.

Myślę o jakichś lekkich czytadłach socjologicznych/antropologicznych/podróżniczych o innych kulturach, klasyce literatury polskiej i zagramanicznej (byle nie Kafka ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Trup i tragedia mogą się przydarzyć, ale niech dla odmiany mają jakieś uzasadnienie. I raczej o prawdziwych ludziach, fantastyki też już mam dosyć.

Plan B zakłada ponowne podejście do lektur szkolnych, ale a nuż widelec ktoś poleci coś ciekawego i nieznanego :>

#ksiazki #kiciochpyta #literatura #czytajzwykopem
  • 17
@Renton: dzieki cumplu ze przypomniałes mi o tej książce, czytałem milion razy i zrobiłbym to jeszcze raz. Jedna z nielicznych książek które serio mogą wzruszyć (szczególnie na końcu)
@Bubele: z kategorii kryminał ;) i z tej wlasnie kategorii z czystym sumieniem jestem w stanie polecic trylogię Millenium Larssona, serię o Popielskim i Mocku autorstwa Krajewskiego i oraz "Uwikłanie" Miłoszewskiego i dalsze książki o Szackim. A jak ktoś potrzebuje więcej wzruszeń to jeszcze Gerritsen (ale tylko serię o Rizzoli/Isles, bo pozostałe pozycje są prawie jak harlekiny :D). O poważniejszej literaturze nie mam zdania.

@urs6: @gobi12: @loyola: dzięks