Szybka kwestia do chemików organików - proszę o potwierdzenie zdania, że cząsteczka kubanu, podstawiona jednym atomem chloru i jednym bromu, nie wykazuje czynności optycznej. Tzn., żadna z konfiguracji takowej nie wykazuje, a ww cząsteczka jest achiralna.
@s1cobra: hmmm. Mam nadzieję, że masz kwalifikacje do potwierdzania i nie jesteś "ekspertem", a ja nie muszę już dalej szukać odpowiedzi? ;-) Wybacz moje obawy, ale zbyt dużo troli tutaj, ale jednak to szybszy sposób komunikacji niż np fora tematyczne.
Stary ogólnie nie tutaj, ale moim zdaniem kuban jest achiralny, jeśli sprawa życia lub śmierci to szukaj gdzie indziej, natomiast jeśli mniej ważna sprawa to zostań przy tym założeniu. Daj znać w sumie czy miałem racje ;)
@s1cobra: Masz rację - nie tutaj ;-) Wydaje mi się, że mamy racje, ale tyle głupich błędów już zrobiłem, że szkoda słów. Ok, jak się dowiem, napiszę. Pozdro
@karbidcac2: Śmieszkuje, ale wg moich źródłem masz rację, nie bedzie czynny optycznie, bo nie da się podstawić ich w tym samym miejscu, więc nie powstanie centrum chiralne.
@karbidcac2: no to sobie wyobraz to w 3d i poobracaj. Nalozy sie lustrzane odbicie? Wez nawet do reki jakies pudelko i sprawdz sobie jesli tak ci latwiej
@fuurikuuri: No właśnie - każda konfiguracja ma nakładalne lustrzane odbicie. Po prostu, za dużo głupich błędów w życiu zrobiłem i chciałem się upewnić :P. Dzięki.
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
Szybka kwestia do chemików organików - proszę o potwierdzenie zdania, że cząsteczka kubanu, podstawiona jednym atomem chloru i jednym bromu, nie wykazuje czynności optycznej. Tzn., żadna z konfiguracji takowej nie wykazuje, a ww cząsteczka jest achiralna.
Komentarz usunięty przez autora