Wpis z mikrobloga

@czandler_bing: Trochę Wipler kręci bo Polacy wolą jednak umowy o pracę. Umowy zlecenie stosowane są przy pracy dorywczej bądź w pracach na najniższym szczeblu gdzie stawki są minimalne - dlatego też mają taką negatywną opinię.
  • Odpowiedz
@czandler_bing:

@alosha:

Ponad 57 proc. ankietowanych Polaków popiera wprowadzenie obowiązku odprowadzania składek do ZUS od tzw. umów śmieciowych, to jest umów zlecenia i umów o dzieło, na takich samych zasadach jak w przypadku umów o pracę - wynika
  • Odpowiedz
@ediz4: Przy czym Pan patrzy nie na to 1500, na które patrzeć powinien. Niech Pan w "kalkulatorze" płac policzy ile się dostaje na rękę przy koszcie pracodawcy np. 4000zł i różnych wariantach "zatrudnienia".

A że Polacy to popierają, to niestety głupio świadczy o Polakach.
  • Odpowiedz
@ediz4: Po prostu patrzy Pan wyłącznie na pensję netto, uczepił się jej Pan jak rzep psiego ogona.

A ja cierpliwie sugeruję, żeby wreszcie zaczął Pan patrzeć na koszt zatrudnienia pracownika po stronie pracodawcy. (Czyli nie na pensję "brutto", tylko "brutto" + wszystkie składki i opłaty, które pracodawca musi zapłacić.)

Pracodawca ma naprawdę wywalone na to, czy pracownik dostanie z tego 60% (i 40% państwo), czy 90% (i 10% państwo). Z punktu widzenia pracodawcy nie ma znaczenia na które konta te pieniądze przeleje i w jakiej proporcji, jeśli i tak musi je przelać w 100% ze swojego konta. Dlatego zwraca uwagę na sumę wszystkich
  • Odpowiedz
@alosha: Bo Pan nie czyta tego co napisałem. Stwierdzam iż Wipler przekłamuje rzeczywistość bo większość chcę pracować na umowę o pracę niż na umowę zlecenie. Wiąże się to ze stabilizacją (umowa na czas określony, nieokreślony, płatny urlop itp).

Jeżeli pracownik ma do wyboru

a) pracę na umowę zlecenie za 1700
  • Odpowiedz
Jeżeli pracownik ma do wyboru

a) pracę na umowę zlecenie za 1700 netto

b) umowę o pracę za 1550 zł netto to w większości wypadków wybierze opcje drugą z powodów wyżej wymienionych.
  • Odpowiedz
@alosha: A gdzieś napisałem że zmuszać. Wipler stwierdził że to oczywistość więc ośmielam się mieć inne zdanie.

Jeżeli zarabia się takie marne pieniądze to wcale się nie dziwie bo ciężko cokolwiek odłożyć na czarną godzinę.

Na pół etatu to dostanie pół - toć to oczywiste.
  • Odpowiedz