Wpis z mikrobloga

Mirki, pytanie. Jak to jest z google AdSense? Jeżeli mam portal zagraniczny, w sensie z targetem na cały świat, prowadzony po angielsku, to dostaję z tego tytułu większe wynagrodzenie niż np stawka za kliknięcia na polskim portalu? Do tego czy ma znaczenie jakie konto sobie założę - np. używając polskiego konta google, a takiego zarejestrowanego za granicą (np. USA) wraz z zagranicznym kontem bankowym?

Szukałem tego typu informacji w necie, ale jakoś mało konkretów. Pytam Was, bo może macie większe doświadczenie i poratujecie radą.

#pytanie #pytaniedoeksperta #webdev #informatyka #google
  • 9
@nt22 @ppawel : Chodzi mi bardziej o techniczne zagadnienie i taką prostą matematykę:

Przykładowo:

za kliknięcie na polskiej stronie w polską reklame adSense - 1 zł

za klikniecie na amerykańskiej stronie w amerykańską reklame - 1 $

Ja, Polak z polskim kontem bankowym i googlowym, posiadam stronę ogólnoświatową, ale z targetem na amerykę.

To czy google na POLSKIE konto wyślę mi:

a) 1 zł (bo polskie stawki)

b) 1 $ - wiadomo
@Nokiius: Reklamy na stronach są "licytowane" - kto da więcej, ten ma większe szanse pojawić się w danym kontekście (i tematycznie i językowo), ale więcej wtedy zapłaci. Zwyczajnie stawki w Polsce będą niższe bo wyświetlają polskie reklamy - a polskie firmy mniej wydadzą na ten cel niż np. amerykańskie. Myślę, że to skąd pochodzi wydawca strony nie ma większego znaczenia... ale jeśli chcesz się bawić - możesz sprawdzić czy google nie
@ppawel:

Hmm, ok, teraz bardziej łapie, ale i tak czy siak, temat polskich a zagranicznych wydawców i mamony z tym związanej nadal zastanawiający.

A jesteś w stanie odpowiedzieć na pytanie o konto bankowe i przesyłanie nań pieniędzy od googla?
@ppawel: A to co pisałem post wyżej. Wrzucę jeszcze raz:

Przykładowo:

za kliknięcie na polskiej stronie w polską reklame adSense - 1 zł

za klikniecie na amerykańskiej stronie w amerykańską reklame - 1 $

Ja, Polak z polskim kontem bankowym i googlowym, posiadam stronę ogólnoświatową, ale z targetem na amerykę.

To ile mi google wyśle na POLSKIE konto:

a) 1 zł (bo polskie stawki) ?

b) 1 $ - wiadomo ?