Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do Was. Są jakieś filmy odnośnie masteringu, miksowania i fx'ów, backgroundów, albo macie jakieś protipy? Potrzebuję tego, bo mam wrażenie, że wszystko, co stworzę, brzmi trochę jak kupa. Takie suche, bez niczego.

Akurat chcę pójść w stronę DnB, mimo że n---------m ciągle w analogi.

#tworzeniemuzyki #muzycznykacik #japermuzykant
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@japer: idź w stronę DnB plz.

Ogólnie żeby nabrały trochę głębi to lekka kompresja, koniecznie reverb i poszerzenie stereo. Może saturacja? Darmowy Ferric TDS świetnie się sprawdza.
  • Odpowiedz
@japer: Podstawa to dobry aranż, później miks na końcu mastering. Pady dobrze uzupełniają tło, różne fxy najlepiej spisują się podczas przejść, przy budowaniu napięcia, sweepy również dobrze spisują się podczas przejść (teoretycznie je też można zaliczyć do fx).
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: Zazwyczaj komponuję na żywca, bez obmyślenia instrumentów, czy innych takich rzeczy, a zdecydowanie przez to tracę na jakości. Masz jakieś rady odnośnie aranżu (od strony samej kompozycji, skal nie potrzebuję, bo akurat na tym się znam)? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@japer: Ja na początku zawsze opatruje sobie jakąś konkretną skalę, następnie buduję 4 akordy na których będzie się opierał głównie utwór i po kolei "dopisuję" kolejne partie na kolejne instrumenty. Dziele sobie utwór na kilka części wstęp-element główny-druga część-element główny-zakończenie. Staram się mieścić w ok 4 minutach i dodaję po kolei kolejne elementy do kupy.
  • Odpowiedz
@AlcoMatt: A co do syntezy, to w jaki sposób szukać odpowiedniego dźwięku? Bo akurat chcę się bawić w syntezę bardziej, bo jedyną syntezą, którą ogarniam, są analogi, a chcę się przerzucić na coś bardziej nowego.
  • Odpowiedz
@japer: Pro tip #1 - Staraj się od samego początku o najlepszą jakość. Pamiętam jak mój nauczyciel od muzyki zawsze powtarzał że dobra muzyka będzie dobrze brzmieć na samym fortepianie. Teraz rozumiem co miał na myśli. Po prostu, dobra kompozycja to łatwa aranżacja, dobra aranżacja to łatwy miks, dobry miks to łatwy mastering. Inaczej mówiąc zamiast poprawiać od końca, zacznij od początku, od szczegółu do ogółu. Idealna sytuacja to taka
  • Odpowiedz