Wpis z mikrobloga

@Dziekan5: Nijak :) Wychodzę wczoraj wieczorem na dwór, a tam.... pełnia! Nawet nie próbowałem robić fotek ;)

Moim D80 może być ciężko - on potrafi bardzo szumieć już przy iso 800 :) Ale mam zamiar spróbować z dłuższym czasem - mam fisheye Samyang 8mm, więc teoretycznie maksymalny czas naświetlania to 50s. Tylko będę musiał się wybrać na jakieś pole... Ale to pewnie dopiero za tydzień, żeby księżyc troszkę 'przycichł', a
  • Odpowiedz
Jakie znaczenie przy takich zdjęciach odgrywa obiektyw?

@pawel-scoobany: Bardzo duże. Im większe pole widzenia (krótsza ogniskowa) tym lepiej. Im jaśniejszy obiektyw (mniejsza cyfra przesłony, to przy literce F) tym lepiej.

Moim D80 może być ciężko - on potrafi bardzo szumieć już przy iso 800

@husky83: Z d80 będzie bardzo ciężko. Ten sprzęt jest z ery kiedy nikon montował w soich aparatach matryce CCD, które nie lubią wysokiego iso.
  • Odpowiedz
@Nightscapes_pl: niestety lepszego nie mam i póki co mieć nie będę :) Chociaż D7100 albo chociaż D7000 mi się marzy, ale póki co są inne, dużo ważniejsze wydatki... Spróbować i tak spróbuję, ale z tym świeceniem na fioletowo masz rację, więc może nic z tego nie wyjść. Być może uda mi się zrobić zdjęcie testowe równolegle na D80 z Nikkorem 18-70 i D90 z Nikkorem 18-105, żeby porównać te dwa
  • Odpowiedz
Póki co pełnia, nie wiem jak Wy robicie w takich warunkach te fotki ;-) Ja nawet nie wychodzę, bo to raczej sensu nie ma.. No i jak mi tu kolega @Nightscapes_pl uzmysłowił - mój aparat do tego się nie nadaje :( (matryca CCD)
  • Odpowiedz