Wpis z mikrobloga

#gotujzpieronem

Dziś o kuchni mało-polskiej :)

Odkryłem, że #krakow na Starym Kleparzu można kupić świeżą kolendrę (zieloną) na pęczki w dobrej cenie. Niezwykle mnie to uradowało, bo przedtem kupowałem "na doniczki", co obciążało portfel. W połączeniu z stoiskiem z przyprawami i sklepem "Kuchnie świata" z Galerii Krakowskiej daje to nieograniczone możliwości.

W każdym razie pochwalić się chciałem "indyjskimi pierogami" czyli samosami. Jest to rodzaj pieroga smażonego na głębokim tłuszczu, zwykle z farszem zrobionym z ziemniaków, chilli, zielonego groszku i przypraw. Ciasto jest chrupiące, nadzienie jest ostre. Polskie pierogi przypomina tylko tym, że się je lepi. Smak i forma - całkowicie inna. Samosy podaje się z ostrymi sosami/pastami lub raitą. Raita to taka indyjska mizeria - od naszej różni się ogórkiem ciętym na tarce o grubych oczkach (wąskie paski zamiast plastrów) i dodatkiem zielonego chilli i przypraw.

Przygotowanie jest proste - wstawiasz żonę do kuchni i czekasz dwie godziny :)

#gotujzwykopem #foodporn #wolnoscdlapierogownawykopie
Pieron - #gotujzpieronem



Dziś o kuchni mało-polskiej :)



Odkryłem, że #krakow na...

źródło: comment_T7BeMSt1m7MSyltLkD2pjOcOChSkGlwN.jpg

Pobierz
  • 3
Raita to taka indyjska mizeria - od naszej różni się ogórkiem ciętym na tarce o grubych oczkach (wąskie paski zamiast plastrów) i dodatkiem zielonego chilli i przypraw.


@Pieron: To raczej nazwałbym indyjskim tzatziki.